15. detsember 1997 kell 22:00

Europuuriga pangas

Murdvaraste seni viimane ohver on Alatskivi pangakontor Tartumaal, kuhu tungiti ööl vastu 5. detsembrit. Telefonijuhtmed lõigati läbi, akna trellid saeti katki, seifi uks puuriti lahti. Väidetavalt elektroonilise valve all olnud pangaruumi liikumisandur õnnestus varastel ära petta. Tänavu oli see kuues kord, kui vargad Eesti Maapanka tungida üritasid. Alatskivil tegutseti juba teist korda, 20. mail varastati ajutisest pangakontorist 60 000 krooni.

Kõigil kordadel on Eesti Maapanga filiaalidesse sisenetud öisel ajal akna kaudu. Kurjategijaid pole tabatud. Eesti Maapanga pressiesindaja Madis Salumi sõnul on tegemist vargajõugu või -jõukudega. Pangakontorite olukorraga on vargad hästi kursis ja neil on hea varustus. «Europuurid,» ütleb Madis Salum.

Europuurikindlaid euroseife Maapank igasse kontorisse osta ei jaksa. Küll on pank teinud jõupingutusi, et häiresignaal antaks ka siis, kui elekter on välja lülitatud või telefonijuhe läbi lõigatud. Maal pangateenust pakkuda on tõesti riskantne: kliendiraha on väiksem kui linnades ja varguseoht suurem. Lisaks murdvargustele Maapangas on tänavu kolmel korral röövitud Hoiupanga maakontoreid.

Päris pangatuks maakohad siiski ei jää. Alatskivi vallavanema Ülo Musta sõnul on pangakontorit vaja nii kohalikel elanikel, väikeettevõtetel kui vallavalitsusel.

Siiski on Maapank ainus, kes väljaspool linnu asuvate kontorite võrku oluliselt laiendab. Senine kurb kogemus sunnib panka aga loodetava tulu kõrval üha enam arvestama paiga ja pangahoone turvalisusega.

Hetkel kuum