17. detsember 1997 kell 22:00

Jaapan üllatas jõuliselt

Jaapan üllatas eile valuutaturgusid ootamatu tulumaksumäära alandamisega ning Jaapani keskpanga otsese interventsiooniga. Valitsus otsustas tulumaksu alandamise kogusummas kaks triljonit jeeni lülitada majandustegevuse stimuleerimise paketti. Jaapanlaste kogu maksukoormus väheneb rahandusminister Hiroshi Mitzusuka sõnul üle viie triljoni jeeni. Reaktsioonina järgnenud dollari tugevale müügisurvele lisas hoogu Jaapani keskpank, kes esimest korda viimase viie aasta jooksul sekkus turule, viies dollari kursi alla viimase kolme ja poole nädala madalaimale tasemele 125,80 USD/JPY. Seega langes dollari kurss jeeni suhtes võrreldes teisipäevaga peaaegu nelja protsendi võrra. Analüütikute arvates on Jaapani abipaketi väärtus isegi rohkem emotsionaalset kui majanduslikku laadi. Viimase efekt annab tulemusi (kui annab) alles mõne aja pärast. ?okiteraapia oli vähemalt lühiajalises perspektiivis erakordselt mõjus.

Nüüd, kus Jaapani Pank tegi otsa lahti interventsiooniga, jääb maaklereid-diilereid vaevama küsimus, kas on tulemas ka järglane. Ka peaminister Mitsuszuka andis mõista, et eilne sekkumine ei pruugi jääda viimaseks.

Jeen vedas dollari kursi alla ka Saksa marga suhtes. Teisipäeva õhtul 1,7832 DEMiga lõpetanud USD langes eile üle kahe penni 1,7601 margani. Pärastlõunal USA turgude avanedes dollar siiski tugevnes ning eile õhtul oli kursiks juba 1,7710 marka ehk 14,168 krooni. USA Föderaalreservide vabaturukomitee jättis, nagu võiski arvata, lühiajalised intressimäärad muutmata.

Hetkel kuum