22. jaanuar 1998 kell 22:00

Seksiskandaal mõjutas ka dollarit

Dollari kurss Saksa marga suhtes kukkus eile Aasia turgudel üle kolme penni ehk peaaegu kahe protsendi võrra 1,794 margani (14,352 kroonini) -- viimase kolme nädala madalaimale tasemele. Jeeni suhtes kukkus dollar viimase kuu madalaima kursini -- 126,40 USD/JPY. Euroopa turgude avanedes hakkas dollar küll veidi kosuma, kuid tõus oli siiski laisavõitu.

Dollari kiirele kukkumisele paari viimase päeva jooksul kiiret toibumist arvatavasti siiski ei järgne. Aktsiahindade üleeilne kukkumine ja elektroonikatööstusgigantide IBM ja Microsofti nõrgad kasumiprognoosid näitavad Kagu-Aasia majanduslanguse suuremat mõju, kui esialgu arvati. Kaug-Ida probleemid jätkuvad edasi. Seda näitas selgesti Indoneesia ruupia kukkumine kahel järjestikusel päeval. Eile langes ruupia 30% võrra. Pärast kohaliku keskpanga interventsiooni suudeti küll kaks kolmandikku esialgsest langemisest tagasi teha. Alates esimesest juulist on ruupia kaotanud 78,85% oma esialgsest väärtusest.

Dollarile ei jätnud mõju avaldamata ka president Clintoni uus seksiskandaal.

Tasakaalustavaks jõuks dollari edasisele langusele oli seevastu Prantsusmaa peaministri Lionel Jospini kinnitus, et tulevane euro tuleb laiapõhjaline ning et tulevase euro piirkonna valuutade kursid dollari suhtes on praegu tasakaalus. Nii jäi dollar ka Ameerika turul pendeldama 1,80 DEMi ümbruses. See tase oli siiski pidav ja usutavasti Ameerika turgudel läbimurret allapoole seda taset ei toimunud. Õhtul oli USD kurss 1,803 DEMi (14,04 kr).

Hetkel kuum