22. jaanuar 1998 kell 22:00

Sel aastal hinnad alla

Toorainete hinnad suurematel börsidel on võtnud viimastel kuudel ühemõtteliselt suuna allapoole. Väljavaated ei ole investorite jaoks roosilised ka käesolevaks aastaks. Samas ei ole nad ka ühemõttelised, sest kiirestiarenevate sündmuste tõttu Kagu-Aasias on detailseid prognoose teha võimatu.

Briti majandusleht Financial Times korraldas küsitluse maailma juhtivate kaevandus- ning investeeringufirmade hulgas prognoosimaks väärismetallide ja Londoni metallibörsil kaubeldavate värviliste metallide 1998. aasta keskmist hinda. Kõigi küsitletud analüütikute hinnangul langevad sel aastal vase ja plii, enamiku arvates nikli ja tina hind. Alumiiniumi hind võib poolte küsitletute arvates tõusta.

Väärismetallide hind langeb prognooside põhjal võrreldes möödunud aastaga samuti, kuigi mitmed loodavad sel aastal progressi. On ju kulla hind langenud viimase 18 ja poole aasta madalaimaletasemele, mis on teinud nn füüsilise kulla (peamiselt juveelitööstuses kasutatav väärismetall) atraktiivseks. Aktiivsemaks on muutunud ka väikeinvestorid. Põhja-Ameerikas oli novembriks müüdud populaarsemaid kuldmünte (näiteks Eagle) mitmekordselt võrreldes 1996. aasta sama perioodiga. Nõudlus kulla järele tõusis möödunud aastal 16% võrra võrreldes ülemöödunud aastaga. Tuleb võtta ka arvesse, et seoses hinnalangusega on paljud kaevandused sunnitud ebarentaabluse tõttu tootmise madalama kvaliteediga maagist sulgema, mis paratamatult piirab oluliselt tootmise mahtu.

Kõik küsitlusele vastajad ennustavad hõbeda hinna tõusu, vaid üks neist söandas pakkuda keskmist hinda üle 7 dollari unts.

Rahvusvaheline energiaagentuur alandas nafta keskmise nõudluse prognoosi 0,3% võrra võrreldes detsembrikuise prognoosiga.

Hetkel kuum