4. mai 1998 kell 22:00

Ühispank katab miljardi krooniga vanu võlgu

Ühispanga rahaturgude juhi Andres Ojamaa sõnul on tegemist tavalise pangandustegevusega. «Otsisime parima tee vana emissiooni refinantseerimiseks,» sõnas Ojamaa.

Ojamaa sõnul ei saa öelda, kui palju on praeguse laenu intress eelmisest soodsam, sest eelmine oli kolmekuuline, nüüdne aga aastane.

Teised Eesti kommertspangad on avalikkuses väljendanud rahulolematust Ühispanga kõrge intressimäära üle, mis võib tõsta üldist intressitaset nendelegi. Kogu emissiooni intressimäär põhineb USA dollari kolme kuu liboril, millele lisanduvad kupongimäär 1,5% ja kulud 0,5%, ja oleks praeguse seisuga kokku 7,7%.

«Ühispank on kõrget intressimäära põhjendanud sellega, et emissiooni maht on nii suur. Aga milles asi, võib teha ju kaks väikest,» kommenteeris Hoiupanga turgude direktor Ago Lauri. Tema sõnul oli Ühispanga laenu kõrge hind põhjuseks, miks eelmisel nädalal müüdi maailmas massiliselt Eesti aktsiaid.

«Mina küll Ühispanka ei süüdista, ju nad tegid enda meelest õigesti,» sõnas Hansapanga juhatuse liige Rain Lõhmus. Ta lisas, lähemal ajal hakkavad ka teised pangad uue emissiooni kaudu refinantseerima varasemaid laene. «Siin pole küll tegemist sellega, nagu oleks Ühispangal rahapuudus,» lausus Lõhmus.

Ühispanga aastase võlakirjaemissiooni korraldas investeerimispank Nomura International. Algselt oli emissioon planeeritud 70 miljoni dollari suuruseks, kuid suure nõudluse tõttu suurendas Ühispank emissiooni 90 miljonile dollarile.

Hetkel kuum