9. juuni 1998 kell 22:00

Maailma suurimad firmad

Nimekirja juhib endiselt USA General Motors, mille käive on 178,2 mld dollarit, ja teisel kohal 25 mld võrra väiksema käibega Ford. Suure sammu tippu on teinud ainult Jaapani Toyota, mis on mulluselt kümnendalt kohalt kerkinud viiendaks. Üldse mahub kümne suurima hulka kuus USA firmat ning üks Briti, Saksa, Jaapani ja Hollandi firma.

Tuhande suurima seas on Põhjalast 21 Rootsi, 14 Soome, 6 Norra ja 4 Taani firmat. Kõrgeimal kohal neist on Volvo, kes küündis 62. kohale, ja Ericsson, kes oli 66. Soome suurim firma UPM-Kymmene on IW loetelus 171., 1997. a võrreldes on ta mööda lasknud 22 firmat. Järgmine Soome firma Neste, mis on 210. kohal, on eelmise aastaga tagasi läinud samuti 22 kohta.

Firmade võrdlus on tehtud 1997. a käibe alusel dollarites. See tähendab, et tugevnenud dollar on nõrgestanud eriti sääraste firmade investeeringuid, kes arveldavad dollarites vähem.

Industry Weeki 1000 suurima loetelus on firmasid 35 riigist, kuid endiselt domineerivad seal USA firmad. Ameerika firmade käive kokku kasvas eelmise aastaga võrreldes 8,6%. Jaapanis oli see näitaja 7,5, Suurbritannias 2,3 ja Saksamaal 10,3%.

Tuhande seas on kaheksakümmend uut firmat. Ühest küljest on seda mõjutanud Aasia kriis, kuid sellest isegi rohkem on ettevõtete paigutusele mõju avaldanud firmade ühinemine või ost-müük.

Industry Week koostas tuhande suurima firma loetelu kolmandat korda, teda abistasid uuringufirmad Dun & Bradstreet ja Moody's Investors Services. KL-ÄP

Hetkel kuum