9. juuni 1998 kell 22:00

Pankade elukindlustusseltsid ühinevad

Eesti Elukindlustuse juhatuse liige Priit Potisepp ütles, et Hansapanga Kindlustuse 3000 lepinguga portfelli liitmine Eesti Elukindlustuse 100 000 lepinguga viimasele eriti atraktiivne ei ole. «See ei ole teab mis võit,» lausus ta, «Hansapanga Kindlustusel on esimesel aastal katkevate lepingute määr tunduvalt kõrgem kui Eesti Elukindlustusel, mis on äärmiselt negatiivne, aga kõnekas fakt.» Lepingute elujõulisus on kindlustusseltsi tegevuse üks olulisemaid näitajaid, põhjendas Potisepp.

Hansapanga Kindlustuse juhatuse esimees Mart Einpalu ütles seltside liitumise väga kasuliku olevat. Einpalu sõnul oleks liitumise tugevaimaks küljeks seni 25 Hansapanga kontoris teostatud pangakindlustuse kogemus, mida saaks siis ka Hoiupanga ja Zemes Banka kontorites rakendada. «Tänu sellele, et Hoiupank veel elukindlustust ei müü, on seal kinni umbes 15% turuosa,» väitis Einpalu. «Neil kahel seltsil on minu meelest ka Baltimaade ühed paremad arendusmeeskonnad, mille liitudes konkurenti ei olekski,» lausus Einpalu.

Einpalu rääkis, et kuna Eesti noored kindlustusseltsid on veel suhteliselt ebaefektiivsed organisatsioonid, võib ühinemisega kindlasti efektiivsuse kasvu ja kulude kokkuhoidu saavutada.

Leks Elukindlustuse juhatuse esimees Rein Loik ütles, et kahe seltsi liitumisel tekkiva elukindlustusseltsi ligi 60% turuosa on ebanormaalne. «Ülisuur organisatsioon on mõnes mõttes monopol, mis paindlikkuse ja valikuvõimaluste suhtes ei ole turule hea,» põhjendas Loik.

Loik nentis, et nii suureks ühineva seltsi turuosa lõplikult ei jää. «Suur on alati veidi laisk ning energilisemad, kiiremad ja paindlikumad väikesed seltsid arenevad kiiresti järele,» lausus Loik, «Usun, et liitunute turuosa langeb mõne aja pärast ligi 40 protsendini, mis on turule kasulikum ja konkurentidele huvitavam.»

Uues Hansapangas kindlustuse valdkonna eest vastutav Hoiupanga äripanganduse direktor Kalmer Kikas ütles, et Hansapanga Kindlustuse ja Eesti Elukindlustuse liitumise teemal on juba esialgseid läbirääkimisi peetud. Tehnilistest üksikasjadest saab aga rääkida alles pärast Hansa- ja Hoiupanga aktsionäride poolset ühinemislepingu heakskiitmist 12. juulil.

Hetkel kuum