10. juuni 1998 kell 22:00

Aasia valuutad kukkusid taas

Dollar uuendas eile taas viimase seitsme aasta kursirekordit Jaapani jeeni suhtes ning tõusis Aasia turgudel 141,55 jeenini. Nii kõrge oli dollari kurss viimati 1991. aasta juunis. Kartus, et nõrga jeeni tõttu on Hiina ja Hongkong sunnitud devalveerima oma valuutasid, viis Tokio börsi Nikkei indeksi 1,23 ja Hongkongi börsi Hang Sengi indeksi 4,91 protsendilisele kukkumisele. Uutele rekordmadalatele tasemetele kukkusid paljud regiooni valuutad -- Austraalia dollar 12 aasta, Taiwani ja Uus-Meremaa dollar 11 aasta madalaimale tasemele. Indoneesia ruupia kukkus 9 protsenti.

Euroopa turgudel jeen veidi toibus, sest turud arvestasid võimaliku toetusega seitsme juhtiva tööstusriigi aserahandusministritelt. Toetust taolisele lootusele saadi USA rahandusministrilt Robert Rubinilt, kelle sõnul jagab USA muret nõrga jeeni pärast. Samas ei jätnud ta ka toonitamata vajadust elavdada Jaapani sisetarbimist ning et saareriigi majanduse tõus on oluline kogu regiooni kriisist ülesaamiseks.

Kagu-Aasia piirkonna valuutade kukkumine oli soodne dollarile, milles nähti taas turvavaluutat. Seetõttu kerkis USD ka Saksa marga suhtes, kuigi liikus suhteliselt kitsastes piirides. Hommikustel Euroopa kauplemistundidel tõusis dollar teisipäeva õhtusega võrreldes poole penni võrra. Ühendriikide turu avanedes tõusis USD veelgi ning maksis eile õhtul 1,7975 marka ehk 14,38 krooni.

Saksamaa riigipanga nõukogu otsusele -- jätta peamised intressimäärad muutmata -- reageeris turg leigelt.

Hetkel kuum