15. juuni 1998 kell 22:00

Valitsus ohustab Gazpromi gaasieksporti

Venemaa gaasimonopol Gazprom ähvardas laupäeval lõpetada uute ekspordilepingute sõlmimise, väites, et valitsuse uued riigitulu suurendamise meetmed raskendavad ettevõtte tegevust.

Gazpromi juhi Rem Vjahhirevi sõnul võivad 22protsendiline käibemaks ja 30protsendiline aktsiisimaks peatada gaasi ekspordi Euroopasse. Uudisteagentuurid ITAR-TASS ja Interfax teatasid viitega Vjahhirevile, et selliste sammudega kaotaks Gazprom iga tuhande kuupmeetri gaasi pealt ühe dollari, mis viiks gaasiekspordi Kesk-Euroopasse kahjumisse.

Vjahhirevi sõnul on suurem osa gaasilepingutest Ida-Euroopa riikidega sõlmitud juba NSV Liidu ajal ning uusi makse pole seal arvesse võetud. «Lepingute täitmine jätkub, kuid karmistuv maksusurve muudab need üha vähem tulutoovaks,» ütles ta. Ta lisas, et Gazprom ei kavanda oma toodangu mahu suurendamist.

Vjahhirevi sõnul tooks firmale kahju valitsuse plaan nõuda aktsiis sisse kohe toodetud gaasi pealt, mitte aga siis, kui tootjale on gaasi eest makstud. Ettepanek on osa seadusepaketist, millele valitsus loodab parlamendis heakskiitu, et saada aasta lõpuks eelarvesse juurde miljard dollarit. REUTERS-ETA

Hetkel kuum