20. august 1998 kell 22:00

Balti turud rekordmadalal

Nii Balti kui Vene turud jätkasid kolmapäeval langust ning jõudsid ka rekordiliselt madalatele tasemetele.

Riia börsi indeks RICI sulgus kolmapäeval rekordiliselt madalas punktis. Maaklerid panid selle osaliselt majandusministeeriumi avalduse arvele, milles käsitleti rubla devalvatsiooni mõju Läti majandusele üpris pessimistlikes toonides. Kõik Vene turust sõltuvad aktsiad olid taas suurkaotajate seas. Enim oli siiski löögi all Unibanka, mis maandus 15 kuu madalaimale tasemele 1,29 latti, olles sealjuures üsna aktiivselt kaubeldud.

Ka Vilniuse börsi põhinimekiri sulgus rekordiliselt madalal, kukkudes esimest korda ajaloos alla 600 punkti. Suuremate kaotajate seas oli Roki?kis, sest Leedu piimatööstus sõltub suurel määral Vene turust. Pangad seevastu olid suhteliselt stabiilsed.

Vene aktsiaturg jätkas kiiret langustrendi. Föderaalne väärtpaberi- ja börsikomisjon peatas kahel korral kauplemise RTS-süsteemis hindade liiga kiire languse tõttu. Kauplemiskäive jäi täiesti naeruväärsele tasemele, alla 9 miljoni dollari. Õhtul hinnad küll kergelt tugevnesid, ent maaklerite sõnul oli see tingitud puhtalt lühikeste positsioonide katmisest ning alust optimismiks ei anna. Eriti häirib investoreid teadmatus GKOde ja OFZde saatuse suhtes, kus paljudel on positsioone. Lähemat infot on valitsus lubanud anda esmaspäeval.

Pärast nädala alguse järske tõuse liikusid USA turud kolmapäeval taas madalamale. Keegi analüütikutest ei söanda prognoosida kiiret tõusu ja mitmed tegurid, nagu Clintoni-Lewinski skandaal, püsivad kõigist lootustest hoolimata jätkuvalt päevakorral. Mitmed makroökonoomilised tegurid näitasid siiski majanduse jätkuvat tugevust ning see peaks Dow lähinädalail tugevdama. Mõne kuu perspektiivis arvatakse Dow kõikuvat 8300-8800 punkti vahemikus. Vaid investorite usalduse märgatav tugevnemine võimaldab sellest enamat.

Hetkel kuum