10. september 1998 kell 22:00

Iseehitamise aeg saab läbi

Sõiduautode haagiste müük on tänavu olnud küll aktiivsem kui 1997. aastal, kuid ASi Bestnet müügijuhi Targo Kaldoja kinnitusel sellist suurt tõusu nagu mullu, tänavu märgata ei ole. «Kasv on pidurdunud,» kommenteerib Kaldoja.

Autode müügile on viimastel kuudel päitsed pähe pannud karmimaks muutunud liisingufirmad. Kaldoja sõnul haagisetootjaid rahastamisprobleemid nii palju ei mõjuta, kuid oma mõju avaldab see siiski.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on sõiduautode järelhaagiste registreerimine autoregistrikeskuses kasvanud ligi viiendiku võrra. Endiselt jagavad omavahel suurema osa turust kaks suurt Eesti tootjat -- AS Bestnet (kasutab kaubamärki Tiki-Treiler) ja OÜ Respo Haagised. Bestnet on edukam Põhja-Eestis, Tartu lähedal asuv Respo Haagised tegutseb rohkem Lõuna-Eestis.

Tiki-Treiler on eriti edukas kuni 750 kg kaaluvate kerghaagiste ja paadihaagiste osas, piduritega Tiki-Treileri ja Respo haagiseid on kuue kuuga arvele võetud peaaegu võrdselt.

Kahe suure selja taga moodustavad kolmanda suurema kategooria isevalmistatud haagised, kuid nende osa on tänavu langenud.

«Ilmselt ei viitsita enam ise vaeva näha,» arvab Targo Kaldoja.

Paadihaagiste turg on üha enam koondumas Tiki-Treileri kätte. Bestnet on ka Soome turul parim paadihaagiste müüja (seal turustatakse toodangut küll Aku nime all). Olulist lisa ei toonud juuli ja august, mis Kaldoja sõnul tänavu vaiksed kuud olid.

Hetkel kuum