10. september 1998 kell 22:00

Vene valitsuskriis on lõppemas

Riia börs tegi eile päris korraliku tõusu (RICI indeks kerkis 2,61%, 265,01 punktile), kuid kauplemise aktiivsus on endiselt keskpärane ja suurem osa börsisüsteemi päevakäibest langeb turu liideraktsia, Unibanka arvele. Eile andis Unibanka aktsia börsi 172 448latisest päevakäibest ca 86%. Aktsia hind jäi samas stabiilseks, sulgudes muutumatuna 0,97 lati tasemel.

Ka Vilniuse börs jäi eile õhtuks positiivsele pinnale. Nii põhinimekirja indeks kui laiemapõhjalisem Litin-A indeks eile tõusid. Põhinimekirja Litin indeksi tõus oli koguni 5,8%. Maaklerite sõnul oli kiire tõusu taga turu meelsuse muutumine positiivsemaks. Veel nädal tagasi valitses turul maaklerite sõnul paanika ja kõik müüsid kõike. Praegu nähakse aga head võimalust madalal tasemel turule sisenemiseks. Põhinimekirjas polnud eile ühtegi langejat, suurima tõusu tegi 9,7%ga Kalnapilis.

Samal ajal kui teisel pool ookeani kogub taas hoogu poliitiline skandaal Clintoni ja Lewinski teemadel, tekkisid Venemaal eile esimesed lootuskiired poliitilisest patiseisust väljuda, kui Jeltsin nimetas uueks peministrikandidaadiks senise välisministri Jevgeni Primakovi. Ka finantsturud võtsid teate rõõmuga vastu ja RTS indeks kerkis eile 4,82%, 64,6 punktile. Kuigi kauplemishuvi leidis endiselt vaid kümmekond aktsiat kerkis kauplemissüsteemi päevakäive eile 3,1 mln dollarini, mis on ligi viis korda rohkem kui üleeile.

Ühendriikide aktsiaturud hakkasid kolmapäeval langema, kui kasumihoiatused mitme blue-chip ettevõtte kohta hirmutasid investoreid. Dow kukkus päeva lõpuks 1,9%, 7863,73 punktile. Teisipäeval Alan Greenspani sõnavõtu tulemusel üle pika aja 8000 punkti tasemele kerkinud Dow läks ka eile turu avanedes kiirele langusele. Tund pärast kauplemise algust oli Dow juba 3 protsendiga miinuses. Eile õhtul seadis turud löögi alla uue hoo sisse saanud Clintoni-Lewinski afäär, mille tulemusena pole sugugi võimatu presidendi tagasiastumine.

Hetkel kuum