1. oktoober 1998 kell 22:00

Õppelaenu võib võtta üle 40 000 õpilase

«Eile laekus veel 250 nime, andmeid on oodata veel Tallinna Kopli ehituskoolist,» ütles haridusministeeriumi peaanalüütik Heljo Jenk.

Jenki sõnul võib õppelaenu saajate arv veelgi kasvada, sest andmeid veel kontrollitakse.

Kui tänavu pidid õppelaenu saamisega oktoobrini ootama vaid esmakursuslased, siis järgmisest aastast hakkavad pangad õppelaenu väljastama kõigile oktoobrist, sest varem ei jõua haridusministeerium pankadele üliõpilaste täielikke nimekirju esitada.

Valitsuse määrusega muutus ka riiklikku sektorisse tööle asunud laenuvõtja laenu tagasimaksmise kord.

Kuna nende inimeste laenu maksab tagasi riik, siis otsustas valitsus, et arvet selle kohta hakkab tulevikus pidama kohalik maavalitsus, kus laenukasutaja töötab.

Õppelaenu väljastatakse sel aastal 13 000 krooni ulatuses kahes võrdses osas. Varem õppelaenu saanutele hakati esimest osa välja maksma alates 15. septembrist ning esimest korda laenu taotlejatele oktoobrist, kui uute tudengite nimekirjad haridusministeeriumist pankadele laekusid.

Teine osa õppelaenust makstakse välja 1. veebruarist. Eelmisel aastal jõustunud haridusseaduse muudatuse järgi väljastavad pangad õppelaene omavahenditest. Riik tasub 14,5protsendilisest kommertsintressist 9,5 protsenti ja tagab laenu.

Rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urmi sõnul on maksimumulatuses õppelaenu soovijaid praegu ligi 60 000. Neist 25 000 on õppivad tudengid, kes pole varem laenu võtnud, ja 7000 esmakursuslased. BNS

Hetkel kuum