12. oktoober 1998 kell 22:00

Liikluskindlustus õõnestab seltse

Suurima osa portfellist hõlmab liikluskindlustus Nordikal, ASA Kindlustusel ning Eesti-Varakindlustusel. Kahjusus tähendab nõuete suhet teenitud kindlustuspreemiatesse. Liikluskindlustuse kahjusus on ligi 70 protsenti.

Eesti Kindlustuse finantsdirektor Mart Mägi tunnistas, et kui suure riskiga kindlustusliik võtab valdava osa seltsi portfellist, mõjutab see kahtlemata ka tema majandustulemusi. Samas väitis Mägi, et kahjususe osas ei ole lagi veel saavutatud ning tulevikus võib see suurema riskiga toodete puhul tõusta praeguselt turu keskmiselt 48 protsendilt Lääne-Euroopa 80% tasemele.

Kindlustusseltside liidu direktor Katrin Hanko lisas, et liikluskindlustuse kahjususe kasvule annab hoogu juurde ka pidev autode arvu kasv olukorras, kus liiklustingimused jäävad samaks. Samuti vahetub autopark uuemate ja kallimate vastu, mis nõuab õnnetuse korral suuremaid väljamakseid. Seetõttu peavad suurema riskiga seltsid madalale lastud hinnad üle vaatama, rääkis Hanko.

Kahjususe suurenedes peavad seltsid oma praegu 30--45 protsendini ulatuvaid tegevuskulusid kärpima, ütles Mägi. Ta lisas, et kui turu kasvuperioodil on kulud alati suhteliselt kõrged, muutuvad need stabiliseerumise perioodil osaliselt ka ise väiksemaks.

Suurima, 72,7% liikluskindlustuse osaga Nordika Kindlustuse juhatuse liige Jaanus Reisner väitis, et suurtes mahtudes on liikluskindlustus siiski kasumit tootev.

Protsentuaalselt annab suurimat kahjumit varakindlustus, kus tariifid on väga alla lastud, ütles ta. Liikluskindlustus annab tema sõnul väikest kasumit või on nullis. Reisner kinnitas, et liikluskindlustus on ainsa kohustusliku kindlustusliigina seltsi jaoks kõige stabiilsem, sest majandusliku allakäigu juures võib teiste kindlustusliikide osatähtsus oluliselt langeda.

Seesam Kindlustuse pearaamatupidaja Külli Grutop ütles, et Seesamit kaitseb kõrge kahjususe eest varem loodud tasandusreserv. Praegu 11 miljoni kroonini suurune reserv on kogutud väikese kahjususega aastatel, mistõttu tänavune suur kahjutase tulemustele negatiivselt ei mõju.

Hetkel kuum