ÄP fototoimetus • 15. detsember 1998 kell 22:00

EList tähtsaim partner

Kõige enam ekspordib ELi Läti -- käesoleva aasta esimese seitsme kuuga 54% kogu ekspordist. Sama näitaja oli Eesti puhul 52%, Leedus 34%.

Import Euroopa Liidu riikidest on suurim Eestis -- 60%, Lätis 55% ja Leedus 47% koguimpordist.

Läti kaubandussuhted ELiga on eri riikide vahel tasakaalustatud paremini kui Eestis. Eestis on põhirõhk Rootsil ja Soomel, mille arvele langes 32 protsenti Eesti ekspordist ning 31 protsenti impordist.

Läti on oma kaubanduse ümberorienteerimisel Eestile kiiresti järgi jõudnud. Eriti ilmekalt avaldub see käesoleva aasta andmeis -- kui mullu langes Venemaa arvele 21% Läti ekspordist ja 22% impordist, siis tänavu 8 kuuga on need näitajad vastavalt 15% ja 12%.

Rootsi ja Soome suur osa Eestis tuleb ilmsiks ka välisinvesteeringute puhul. Juuni lõpu seisuga langes Skandinaavia riikide arvele 49 protsenti kõigist Eestisse tehtud välisinvesteeringutest. Lätis on sama näitaja 9%. Viimase paari kuu sündmustega on need arvud kasvanud.

Juunis oli suurim ELi investeeringute osa Leedus -- 82%. See on eelkõige tingitud Rootsi ja Soome telekomifirmade Telia ja Sonera investeeringutest, kes on Leedu sidevõrkudesse paigutanud 510 mln USA dollarit.

Autor: ÄP

Hetkel kuum