10. veebruar 1999 kell 22:00

Aktsiisitõus jätab riigi miljonitest ilma

ASi Moe Piiritusetehas juhatuse esimees Enno Harmipaik teatas, et ettevõte seisab kogu veebruari. Alkoholi siseturul jätkub kriis tõenäoliselt veel pool aastat.

Harmipaiga sõnul on Eesti siseturg aktsiisitõusu järel sisuliselt kokku kuivanud. Mullu detsembris vahetult pärast aktsiisitõusu Eestisse piiritust ei müüdud. Jaanuaris on müüdud umbes kümnendik tavalise kuu läbimüügist. Veebruaris toimub turul väike elavnemine.

Teine Eesti piirituse tootja AS Rakvere Piiritusetehas töötab praegu poole võimsusega lattu ning esialgu tootmise peatamist ei plaani. Ettevõtte juhataja Kalle Valdlo kinnitas, et aktsiistõusule järgnevatel kuudel pole siseturule peaaegu midagi müüdud. «Viimased kolm kuud on täiesti tühjad olnud, « sõnab ta.

Valdlo hinnangul on aktsiisitõusu järel tegevusluba omavatel viinatootjatel müük mitmeid kordi vähenenud ning 50--70% kohalikust alkoholiturust on haaranud salaviin. Sellest tulenevalt laekub riigile alkoholi aktsiisitulu plaanitust tunduvalt vähem.

Kui tavalistelt müüvad kaks piiritusetehast kohalikule turule kuus kokku 300 000 liitrit piiritust, siis nüüd toodetakse kuus kahepeale kokku keskmiselt 100 000 liitrit.

200 000 vähem toodetud piirituseliitri pealt jääb riigil saamata kuus 30 miljonit krooni ehk kolme kuuga on kahju 90 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi eelarve osakonna juhataja Ants Liiver ütles, et tal on praegu raske anda mingeid kommentaare aktsiisi vähese laekumise kohta, sest aega, mil uus aktsiis kehtestati, on kulunud vähe. Ta ei nõustunud väitega, et uue aktsiisiga on riik üle pingutanud.

«Meil on vaja pikema aja näitajad, et mingeid põhjapanevaid järeldusi teha,» sõnas Liiver. Viinatootjad on ennustanud, et probleemid siseturul jätkuvad vähemalt terve poolaasta.

Praegu on siinsed tootjad ka piirituseekspordiga raskustes. Moe piiritusetehase juht Enno Harmipaik sõnas, et ekspordiprobleemid on põhjuseks, miks tehas seisma pandi. «Meil on laod kolmveerandi ulatuses täis ja pole mõtet sinna rohkem toota,» ütles ta.

Moe piiritusetehase 85 töötajast on kaks kolmandikku praegu puhkusel.

Tööta seismine toob ettevõttele kuus kahjumit 400 000 krooni.

Harmipaik sõnas, et ekspordi seiskumise põhjused on poliitilise taustaga. Aastavahetusel olid ainsas ekspordiriigis Kasahstanis presidendivalimised ning kandideeris ka tollikomitee esimees. Sellega seoses puistati kogu Kasahstani tollisüsteem ringi ja piirituse import sinna keelati ära.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum