2. märts 1999 kell 22:00

Sisetehingud luubi all

Mägi sõnul oleks uurimise peatanud asjaolu, et inspektsioonile anti Telekomi aktsionäride nimekiri paberkandjal, mitte elektroonilisel kujul, kuid pärast esmaspäeval ilmunud sellekohast agentuuri BNS uudist pakkus Ühispank inspektsioonile elektroonilist Eesti Telekomi aktsiaraamatut. «Me küsime selle samuti keskdepositooriumi käest,» ütlessas Mägi, kui Äripäev oli pakkunud enda koostatud Telekomi aktsionäride raamatut elektroonilisel kujul. Äripäevale kui Eesti Telekomi aktsionärile anti 12. veebruari seisuga Telekomi aktsiaraamat samuti paberkandjal.

«Probleem paberkandjal oleva aktsiaraamatuga on selles, et sealt on väga raske välja otsida neid andmeid, mis meid huvitavad,» nentis Marek Mägi. Seal oli suur hulk väikeinvestoreid, kuid olulisemaks peab Mägi suuri pakkujaid, kelle puhul võib olla küsimus Ühispanga avaldatud siseinfo kasutamises.

«Väikeste pakkujate kasum on mikroskoopiline, suurte puhul on oluline teada, kas tegemist võis olla siseinfo kasutamisega,» lisas Mägi.

Väärtpaberiinspektsioon uurib Eesti Telekomi aktsiamüügi tagamaid, kuna Ühispank erastamisnõustajana võis ette teada Telekomi aktsiate jaotamise põhimõtet. Telekomi aktsiad jaotati nii, et Eesti investorid said kuni miljonikroonise pakkumuse puhul kogu summa ulatuses Telekomi aktsiaid, üle miljoni teinud kuni 40% ulatuses. Ühispanga kliendid olid eelisseisus, kuna varahaldusfirmad ja teised pangad esitasid pakkumuse mitte iga inimese omana eraldi, vaid kliendikontona, Ühispanga kaudu pakkujad aga iga klient eraldi.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum