8 märts 1999

Telekomi rahast läheb välismaale veel 300 miljonit krooni

Veebruaris ja märtsis paigutas riigikassa välisaktivatesse majanduse stabiliseerimise reservi avansilise maksena Telekomi aktsiamüügist laekunud 107 miljonit dollarit ehk umbes 1,5 miljardit krooni.

Kokku laekus Eesti Telekomi aktsiamüügist pisut üle 3 miljardi krooni.

Rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep ütles esmaspäeval, et Eestisse jääb peale Telekomi aktsiamüügist laekunud raha arvel taastatud kassatagavara jäägi ka samast allikast esimesel poolaastal investeeringuteks planeeritud summa üle 500 mln krooni ulatuses ehk kokku ligikaudu 600 mln krooni.

Ülejäänud Eesti Telekomi erastamisest laekunud summa on kavas paigutada ajutiselt välisaktivatesse.

Lellep kinnitas, et rahandusministeerium kavatseb täita valitsuse hiljutist otsust, mille järgi ei tohi riigieelarve kassalise täitmise vaba jääk ja eelarve kassatagavara ületada viie pangapäeva keskmisena 600 miljonit krooni.

Eesti Telekomi aktsiamüügi laekumise arvel moodustatud kassatagavara suurus on 575 mln krooni, kuid tulenevalt teiste tulude ebapiisavusest on sellest reedese seisuga 526 mln kulutatud jooksvate kulutuste katteks. Seega oli kassatagavarast järgi 49 miljonit krooni.

Lellepi sõnul ei ole välistatud, et kassatagavara läheb väikesesse miinusesse. «Me peame jälgima, et ta ei lähe suurde miinusesse, mida ei ole võimalik pärast taastada,» märkis ta. Märtsi esimesel nädalal vastas laekumine riigieelarvesse praktiliselt prognoositule, lisas Lellep.

Eesti välisaktivad moodustavad hetkel 2,77 mld krooni.

Selle nädala lõpuks loodab rahandusministeerium Lellepi sõnul fikseerida riigi-, ravikindlustuse ja sotsiaalkindlustuse eelarve tulude kasutamise korra.

Autor: BNS

Hetkel kuum