21. märts 1999 kell 22:00

ÜRO hoiatab veesõja eest

«Konfliktid -- nii rahvusvahelised kui ka kodusõjad -- vee pärast ähvardavad kujuneda XXI sajandi iseloomulikuks jooneks,» ütleb ÜRO peasekretäri asetäitja Hans van Ginkel.

Aastaks 2025 prognoositakse inimkonna kasvu 3 miljardi võrra, mis põhiliselt toimub arengumaades, kus niigi nappe veevarusid kahandavad veelgi mussoonid, orkaanid jm looduskatastroofid. Põhilised mageveevarud asuvad arenenud riikides, kus elab ainult viiendik maailma rahvastikust.

Sri Lankas Colombos asuva rahvusvahelise veeinstituudi (IWMI) äsja avaldatud uuringus ennustatakse «absoluutset veepuudust» 17 riigis, mis paiknevad Lähis-Idas, Lõuna-Aafrikas, Lääne- ja Lõuna-India ning Põhja-Hiina kuivemates piirkondades. Veel 24 riigis, mis asuvad põhiliselt Aafrikas Sahara piirkonnas, tekib IWMI prognoosi kohaselt äärmiselt suur veepuudus, mida ei õnnestu leevendada, sest veevarustusprojektideks napib raha.

Veepuudus tekitab suurt kahju põllumajandusele, mis vajab 70--80% maailma veevarudest. ÜRO ja maailmapanga äsja loodud XXI sajandi maailma veekomisjon väidab, et kunstliku niisutusega põllumajandus tagab kuni 70% toiduainetootmise kasvust, mida suurenenud rahvastik vajab aastal 2025. Kuid isegi kui niisutuse efektiivsust järsult suurendada, kasvab mageda vee vajadus 17% rohkem kui võimalik. Kui aga midagi ei muutu, on vee vajadus praegustest võimalustest 56% suurem.

ÜRO andmetel süvendavad veepuudust saastatus ning põhjavee ebaefektiivne ja ebamajanduslik kasutamine. ÜRO ennustab, et veega seotud surmade ja haiguste arv kasvab järsult praeguselt tasemelt, milleks on 5,3 miljonit surma- ja 3,35 miljardit haigusjuhtu aastas.

Arengumaade rahvastikust kannatab praegu umbes pool saastatud veest saadud haiguste käes.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas sel nädalal, et ka Euroopas süvenevad saastatuse probleemid intensiivse põllumajanduse, industrialiseerumise ja ressursside üleekspluateerimise tagajärjel.

Iga seitsmes eurooplane, ja seda eriti Ida-Euroopa maades, ei saa puhast vett ja keskaja haigused koolera, tüüfus ja A-hepatiit tulevad tagasi, ennustab WHO.

Autor: FT

Hetkel kuum