Tõnis Oja • 12. aprill 1999 kell 22:00

Rootsi kroon langes kaks senti

Rootsi rahandusminister Erik Asbrink teatas eile hommikul ootamatult, et astub ametist tagasi erimeelsuste tõttu peaminister Göran Perssoniga maksukoormuse alandamise suhtes. Peaminister teatas pühapäeval televisioonis maksukoormuse alandamisest järgmisel aastal 20 miljardi Rootsi krooni võrra. Rahandusminister on seisukohal, et maksukoormust saab alandada alles 2001. aastal.

Rootsi krooni kurss langes uudise mõjul reedeselt 1,7520 Eesti kroonilt 1,7314 kroonile. Rootsi valuuta edasine liikumine sõltub paljuski sellest, kellest saab järgmine rahandusminister.

Dollari kurss langes euro suhtes viimase kahe nädala madalaimale kursile, sest investoreid teevad ettevaatlikuks sündmused Wall Streetil. Arvutitootja Compaq teatas reedel, et esimese kvartali kasum tuleb prognoositust poole võrra väiksem. Analüütikute arvates viivad välisinvestorid raha USA aktsiaturult minema. Kuigi Euroopa keskpanga neljapäeval alandatud intressid peaks majandust ergutama eurotsoonis, on see siiski veidi pikemaajalise mõjuga otsus. Head lühiajalist alternatiivi käesoleval momendil dollarile siiski ei ole.

Hetkel kuum