Tõnis Oja • 21. aprill 1999 kell 22:00

Jaapan vajab tarbimise kasvu

Pärast rahvusvahelise valuutafondi (IMF) teisipäeva õhtul avaldatud poolaastaaruannet oli finantsturgudele selge, et dollarile pole alternatiivi, sest majandusega pole korras ei eurotsoonis ega Jaapanis. Saareriigi kohta arvas IMF, et sealne majandus ei hakka kosuma enne, kui Jaapan on vastu võtnud uue eelarve koos abinõude paketiga, mis ergutaks sisemaist tarbimist. Euroopa peamine probleem on valuutafondi arvates kõrge tööpuudus.

IMFi raport tugevdas Ühendriikide valuutat nii jeeni kui ka euro suhtes. Kui veel esmaspäeval ja eile ennelõunal olid euro langemised allapoole 1,06 dollarit lühiajalised vastupanutaseme testimised, siis pärast Ühendriikide finansturgude avamist oli langustrend ühemõtteline. Euro madalaimaks kursiks sai 1,0580 dollarit, mis teeb USD kursiks 14,7888 krooni.

Viimastel päevadel on finantsturgudel hakanud liikuma kuuldused, nagu valmistaks Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg ette üllatusinterventsiooni. Valdav enamus analüütikuid siiski kahtlevad selles, sest iga taoline «turgude karistamine» ning salatsemine kahandab usaldust keskpanga vastu.

Hetkel kuum