Mart Stöör • 25. mai 1999 kell 22:00

Nõrgenev Dow teeb murelikuks

Dow langus esmaspäeval tekitas ärevust teisipäevasel rahaturul. USD liikus Euroopas kiirelt madalamale, vajudes silmnähtavalt jeeni suhtes. Enamik maaklereid ootab aktsiaturgude avanemist Ühendriikides, mis peaks andma vihjed võimalikule dollari suunale. Päeva esimesel poolel registreeriti dollari kursiks jeeni suhtes 122,31. Sellisel tasemel kaubeldi jeeniga viimati 14. mail. Euro tegi läbi tugeva ralli, kerkides 1,0642 dollari tasemele. Ajaloo kõrgeimast tasemest 1,0537 dollarit jäi puudu vaid 1%. Hoolimata teisipäevasest langusest on raske uskuda, et dollari nõrgenemine jeeni ja euro suhtes jätkub, sest USA majandus püsib endiselt tugevana. Dow langus viimase paari päevaga on võrreldes aastase tõusuga vaid tavaline korrektsioon. Suuremate Euroopa pankade valuutaanalüütikud ei näe midagi halba teisipäeva esimesel poolel tagasihoidlikult nõrgenenud Inglise naelas, mis päeva teisel poolel tugevnes järsult nii euro kui ka dollari suhtes. Närviliselt algas teisipäev Brasiilias. Reaal reageeris järsu langusega uudistele, milles kirjeldati Telebrasi erastamise skandaali, vajudes kiirelt ligi 1,65% USD suhtes. Juba niigi närvilisele olukorrale mõjus see kui pomm, kutsudes esile järjekordse paanikalaine.

Hetkel kuum