• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi -- odava tööjõu riik

  Riiklik agentuur Invest in Sweden Agency (ISA) loetleb aastaraportis odavat tööjõudu, madalaid makse ja häid suhteid ametiühingutega nende teguritena, mis teevad Rootsist atraktiivse investeerimiskoha.
  Raporti eessõnas kirjutab peaminister, et tootlikkuse kasv on kiire, tööpuudus väheneb, intressitase on madal ning eratarbimine tõusul. Intellektuaalne kapital tagab, et infotehnoloogia revolutsioonis jääb Rootsi esirinda ka tulevikus.
  Raport rõhutab, et tänu väikestele palgaerinevustele on kvalifitseeritud tööjõud Rootsis odav. Inseneri või infotehnoloogia spetsialisti saab palgata 25--35% soodsamalt kui Prantsusmaal, Saksamaal või USAs. Tippjuhid on samuti «odavad», eriti kui arvestada nende rahvusvahelisi kogemusi.
  Madala palgataseme eest tuleb «tänada» ametiühinguid, kes on aktiivselt võidelnud palgatasemete ühtlustamise poolt. Ametiühingute tsentraliseeritud struktuur võimaldab «hõlpsalt» kokkuleppeid saavutada ning kui USAs tuli 1998. aastal 1000 töötaja kohta 4900 streigipäeva, oli sama näitaja Rootsis vaid 61 päeva.
  Ettevõtte tulumaks on Rootsis maailma madalamaid -- 28%.
  Peaministri Rootsi-pilt on üles ärritanud kohalikud majandusringkonnad.
  «See on veider sõnum ning risti vastupidine peaministri varasematele avaldustele, mille järgi Rootsi peab konkureerima kõrgtehnoloogiliste toodete, mitte madalate palkadega,» ütles Rootsi tööstusliidu peaökonomist Anne Wibble.
  «Madalad palgad on ju tingitud sellest, et Rootsi on teistest riikidest nii palju maha jäänud,» ütles metsandusfirma SCA juht Sverker Martin-Löf. «Rootsi on raske meelitada hea koolitusega spetsialiste ja meie endi spetsialistid pagevad välismaale,» jätkas ta.
  Tööstusuuringute instituudi professori Ulf Jakobssoni sõnul viiks peaministri viidatud tee Rootsi kui tööstusriigi allakäigule.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.