ÄP fototoimetus • 30. mai 1999 kell 22:00

Rootsi -- odava tööjõu riik

Riiklik agentuur Invest in Sweden Agency (ISA) loetleb aastaraportis odavat tööjõudu, madalaid makse ja häid suhteid ametiühingutega nende teguritena, mis teevad Rootsist atraktiivse investeerimiskoha.

Raporti eessõnas kirjutab peaminister, et tootlikkuse kasv on kiire, tööpuudus väheneb, intressitase on madal ning eratarbimine tõusul. Intellektuaalne kapital tagab, et infotehnoloogia revolutsioonis jääb Rootsi esirinda ka tulevikus.

Raport rõhutab, et tänu väikestele palgaerinevustele on kvalifitseeritud tööjõud Rootsis odav. Inseneri või infotehnoloogia spetsialisti saab palgata 25--35% soodsamalt kui Prantsusmaal, Saksamaal või USAs. Tippjuhid on samuti «odavad», eriti kui arvestada nende rahvusvahelisi kogemusi.

Madala palgataseme eest tuleb «tänada» ametiühinguid, kes on aktiivselt võidelnud palgatasemete ühtlustamise poolt. Ametiühingute tsentraliseeritud struktuur võimaldab «hõlpsalt» kokkuleppeid saavutada ning kui USAs tuli 1998. aastal 1000 töötaja kohta 4900 streigipäeva, oli sama näitaja Rootsis vaid 61 päeva.

Ettevõtte tulumaks on Rootsis maailma madalamaid -- 28%.

Peaministri Rootsi-pilt on üles ärritanud kohalikud majandusringkonnad.

«See on veider sõnum ning risti vastupidine peaministri varasematele avaldustele, mille järgi Rootsi peab konkureerima kõrgtehnoloogiliste toodete, mitte madalate palkadega,» ütles Rootsi tööstusliidu peaökonomist Anne Wibble.

«Madalad palgad on ju tingitud sellest, et Rootsi on teistest riikidest nii palju maha jäänud,» ütles metsandusfirma SCA juht Sverker Martin-Löf. «Rootsi on raske meelitada hea koolitusega spetsialiste ja meie endi spetsialistid pagevad välismaale,» jätkas ta.

Tööstusuuringute instituudi professori Ulf Jakobssoni sõnul viiks peaministri viidatud tee Rootsi kui tööstusriigi allakäigule.

Autor: ÄP

Hetkel kuum