Tiit Elner • 16 juuni 1999

Tartu ettevõte ostab välisrahaga kesklinna maja

Riigile kuuluva kuuekorruselise 8400ruutmeetrise üldpinnaga hoone juurde kuulub 4400 m2 maad. Kinnistu ostu-müügileping sõlmitakse kahe nädala jooksul, enne seda tuleb tasuda kogu ostuhind. ASi M.S.I. Grupp juhatuse esimees Mati Ivask kinnitas, et kohalikud pangad ostu ei finantseeri ning selleks kasutavad nad odavamat välisressurssi. Finantseerimisallikat ei soovinud ta enne ostu-müügilepingu sõlmimist avalikustada.

Ivask kinnitas, et firma kavatseb jätkata hoone büroopindade väljarentimist. Suurem osa hoonest on praegu tähtajaliste lepingutega välja renditud, tuntumad rentnikud on erastamisagentuur ligi tuhande ruutmeetriga (leping kuni 2001. aasta lõpuni), väärtpaberibörs ja väärtpaberite keskdepositoorium kuni 2006. aastani. Suuremaid pindu aastail 1963--1987 järkude kaupa ehitatud hoonest kasutavad ka kunagisest omanikust, riiklikust projekteerimisbüroost pärinevad ettevõtted. Hulk väiksemaid rendilepinguid lõpeb selle aasta lõpus. Hoone seisukord ja väärtus rendipinnana erineb üksikute hooneosade kaupa.

Kinnisvara haldamise, ehitusmaterjalide tootmise ja ehitusega tegelev M.S.I. Grupp omab Tallinnas veel tootmis-, lao ja büroohoonete kompleksi Männikul ning endise Kadrioru kohviku hoonet, kus asub kaubanduskeskus. Ettevõtte omanikud on peale firmajuht Ivaski veel viis Eesti eraisikut, kelle hulgas ei ole tuntud suurärimehi.

Riik suutis Tallinna Kaubamajaga ühise kvartali moodustava kinnistu müüa kolmandal katsel. Hinda langetati ostuhuvi puudumise tõttu 53 miljonilt algul 42 miljonile ja lõpuks 30 miljonile kroonile.

Üle tee asuvat 10 000ruutmeetrise üldpinnaga endist Hoiupanga maja pakub Hansapank müüa 140 miljoni krooni eest. Kinnisvaravahendajad on hinnanud, et müük oleks võimalik 120 miljoniga.

Hetkel kuum