ÄP fototoimetus • 29. juuni 1999 kell 22:00

Tax-free kaob draamata

Helsingi Vantaa lennuvälja Finnairile ja lennuametile kuuluvates kauplustes jätkub tax-free kaubandus kolmandatesse riikidesse reisijate jaoks endiselt. Ka ELi siseliinidel reisivad inimesed saavad sealt sisseoste sooritada.

Soome lennufirma Finnair esindaja Kari Palomäki sõnul lõpeb Euroopa Liidu sisestel lendudel alkoholi ja sigarettide müük. Teiste kaupade müük lennukites jätkub endiste hindadega. Finnairile tähendab tax-free kaubanduse lõpp käibe vähenemist 250 mln marga ja kasumi vähenemist 80 mln marga võrra. «Ahvenamaal Finnair sellepärast veel maanduma ei hakka,» ütles Finnair Travel Services juht Timo Heinonen naljaga pooleks. Küll aga on sügise poole oodata piletihinna tõusu.

Lennuameti äriüksuse juhi Kari Saloneni ja Finnairi esindaja Palomäki sõnul müüakse ELi siseliinidel reisijatele lennuväljade kauplustes alkohoolseid jooke. Hinnad aga ehmatavad, kuna need tehakse edaspidi võrdluses Alko toodete hindadega.

Salonen ennustab lennuametile aastase kasumi vähenemist 50 miljoni marga võrra. Töötajate arvu lennuamet ei vähenda, pigem vastupidi, kuna Soome siseliinide terminaalis avatakse uus kauplus. Ka Finnair ei plaani kaupluste töötajate arvu vähendamist.

Laevaliikluses Rootsi ja Saksamaaga on päästerõngaks liiklemine Tallinna või Ahvenamaa kaudu. Nii saavad laevad tax-free säilitada.

Tax-free kaubanduse kogumahust laevades, lennukites ja lennujaamades kindlad andmed puuduvad.

Autor: ÄP

Hetkel kuum