Tõnis Oja • 2. september 1999 kell 22:00

Dollari parimad päevad on möödas

Dollar nõrgenes eile taas Jaapani jeeni, euro, aga ka Suurbritannia naela suhtes. Jeen tugevnes Ühendriikide valuuta suhtes viimase kaheksa kuu kõrgeimale tasemele 108,75 USD/JPY, mis on, arvestades Jaapani senist soovimatust lasta jeenil liigselt tugevneda, võrdlemisi ohtlik kursitase. Jaapani keskpank on juba ajavahemikul 10. juunist 21. juulini kulutanud 30 mld dollarit jeeni tugimüükideks. Keskpanga võimalikule interventsioonile viitas eile ka endine aserahandusminister Eisuke Sakakibara (mõjuvõimsuse tõttu hüüdnimega Mr Jeen), kelle sõnul ei ole tugevast jeenist suure väliskaubandusdefitsiidi tõttu huvitatud ka USA. Siit võib tuleneda vihje nädala algul toimunud seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) aserahandusministrite kohtumise tulemusele, mille kohta ametlikku teavet ei antud, kuid turgudel liikusid kuuldused seitsmiku koordineeritud aktsioonidest jeeni kursi korrigeerimiseks.

Euro suhtes langes dollar eile samuti kiires tempos. Ühendriikide väärtpaberiturg on langemas, Euroopa on investoritele momendil tunduvalt atraktiivsem. Lähikuudel võib Euroopa ühisraha tugevneda 1,10 dollarini, mis teeb dollari kursiks 14,22 krooni.

Hetkel kuum