Sirje Niitra • 29. september 1999 kell 22:00

Viinaliit taotleb aktsiisi alandamist

Praegu on alkoholi aktsiisimäär 145 krooni liitrilt piirituselt, Viinaliidu ettepaneku järgi alaneks see 115 kroonini.

Liviko finantsdirektori Tiit Õimu hinnangul ei täitnud mullu detsembris aset leidnud aktsiisitõus ühtki püstitatud eesmärkidest. Kuna ostuvõime on Eestis madal, suurenes pärast aktsiisitõusu nende inimeste hulk, kes ei jaksa kallist poeviina osta, ja nad hakkasid selle asemel tarvitama salaviina või puskarit. Planeeritud lisaraha jäi riigieelarvesse laekumata, selle arvel rikastus aga allilm. Siseministeeriumi arvutuste järgi jääb riigil tänavu salaviina tõttu saamata 500 mln krooni, mis läheb salaviinaärimeeste taskusse. Kaheksa kuuga laekus aktsiisi 305 mln krooni ehk 53 mln krooni kavandatust vähem.

Piirituse ja viina-likööri tootmine vähenes tänavu 8 kuuga Eestis 40% võrra, tootjad olid sunnitud koondama inimesi, talunikud ei saanud enam piiritusetehastele vilja müüa -- kõik see tekitas mitmes Eesti piirkonnas teravaid sotsiaalseid probleeme. Ka Eesti suurim alkoholitootja Liviko on suurtes raskustes. Õimu hinnangul ootab suurt osa Eesti alkoholitööstusest paratamatu häving, kui riik kiiresti asjasse ei sekku.

ASi Ofelia juhatuse esimehe Toomas Tapupere teatel vähenes ettevõtte müük pärast viimast aktsiisitõusu 40--45% võrra. Kuna aga margitoode Saaremaa Viin hakkas hästi müüma, oli ettevõtte rahaline kaotus mõneti väiksem. Aktsiisi vähendamine aitaks tema hinnangul igal juhul tugevdada legaalse tootja positsiooni turul. 3-4 kuu pärast kajastuks aga tootmise suurenemine ka riigi rahakotis, leidis ta.

Peaminister Mart Laar põhjendas Viinaliidule saadetud vastuses kõrget aktsiisimäära ELi nõudmistega. Tegelikult ületab Eestis praegu kehtiv aktsiisimäär 145 krooni liitrilt eurodirektiive 1,7 korda ja on kõrgem kui viies ELi liikmesriigis, mille hulka kuulub näiteks ka Austria.

Viinaliit ei pea õigeks poliitikat, kus destilleerimise teel saadud alkohol (piiritus ja sellest toodetud joogid) on maksustatud mitu korda kõrgemini kui kääritamisel saadud alkohol ehk vein ja õlu. Keskmise kangusega õllest saab sama alkoholikoguse kätte kolm korda odavamalt kui viinast.

Vt. ka Alkoholitoodang ja maksu laekumine vähenevad

Hetkel kuum