• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viinaliit taotleb aktsiisi alandamist

  Praegu on alkoholi aktsiisimäär 145 krooni liitrilt piirituselt, Viinaliidu ettepaneku järgi alaneks see 115 kroonini.
  Liviko finantsdirektori Tiit Õimu hinnangul ei täitnud mullu detsembris aset leidnud aktsiisitõus ühtki püstitatud eesmärkidest. Kuna ostuvõime on Eestis madal, suurenes pärast aktsiisitõusu nende inimeste hulk, kes ei jaksa kallist poeviina osta, ja nad hakkasid selle asemel tarvitama salaviina või puskarit. Planeeritud lisaraha jäi riigieelarvesse laekumata, selle arvel rikastus aga allilm. Siseministeeriumi arvutuste järgi jääb riigil tänavu salaviina tõttu saamata 500 mln krooni, mis läheb salaviinaärimeeste taskusse. Kaheksa kuuga laekus aktsiisi 305 mln krooni ehk 53 mln krooni kavandatust vähem.
  Piirituse ja viina-likööri tootmine vähenes tänavu 8 kuuga Eestis 40% võrra, tootjad olid sunnitud koondama inimesi, talunikud ei saanud enam piiritusetehastele vilja müüa -- kõik see tekitas mitmes Eesti piirkonnas teravaid sotsiaalseid probleeme. Ka Eesti suurim alkoholitootja Liviko on suurtes raskustes. Õimu hinnangul ootab suurt osa Eesti alkoholitööstusest paratamatu häving, kui riik kiiresti asjasse ei sekku.
  ASi Ofelia juhatuse esimehe Toomas Tapupere teatel vähenes ettevõtte müük pärast viimast aktsiisitõusu 40--45% võrra. Kuna aga margitoode Saaremaa Viin hakkas hästi müüma, oli ettevõtte rahaline kaotus mõneti väiksem. Aktsiisi vähendamine aitaks tema hinnangul igal juhul tugevdada legaalse tootja positsiooni turul. 3-4 kuu pärast kajastuks aga tootmise suurenemine ka riigi rahakotis, leidis ta.
  Peaminister Mart Laar põhjendas Viinaliidule saadetud vastuses kõrget aktsiisimäära ELi nõudmistega. Tegelikult ületab Eestis praegu kehtiv aktsiisimäär 145 krooni liitrilt eurodirektiive 1,7 korda ja on kõrgem kui viies ELi liikmesriigis, mille hulka kuulub näiteks ka Austria.
  Viinaliit ei pea õigeks poliitikat, kus destilleerimise teel saadud alkohol (piiritus ja sellest toodetud joogid) on maksustatud mitu korda kõrgemini kui kääritamisel saadud alkohol ehk vein ja õlu. Keskmise kangusega õllest saab sama alkoholikoguse kätte kolm korda odavamalt kui viinast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.