Tõnu Tramm • 30. september 1999 kell 22:00

September ehmatas ettevõtjaid

Suhteliselt sündmustevaeses septembris kõige enam vastukaja tekitanud uudise tõi avalikkuse ette rahandusministeerium. Enamik ettevõtjaid on soetanud endale sõidukid just kasutusrendiga ja 18protsendilise käibemaksu lisandumine praegusele kuumaksule tõstab maksukoormust märgatavalt.

Ühest küljest on rahandusministeeriumil õigus -- tõepoolest märkimisväärne on autode osakaal, mille inimesed on soetanud justkui endale, aga mis paberite järgi kuuluvad firmale. Riigil jääb saamata kenake hulk raha, sest eks igaüks vaata, kuidas odavamalt saada. Petturiks ei nimeta sealjuures end keegi, pigem kavalpeaks, kes on osanud riigi jäetud tühimikku ära kasutada.

Nüüd tahab riik selle augu kinni mätsida. Kas seda peab aga tegema nii, et kannatavad ka ausad ettevõtjad, on iseküsimus. See pole nende probleem, et riik ei suuda maksupettureid kontrolli alla saada.

Aga kui ikka kuidagi ei suudeta tööautosid nn eramasinatest eraldada, siis vähemalt väikekaubikute eraldamine sõiduautost ei tohiks mingi probleem olla. Tarbesõidukit vaevalt keegi endale isklikuks otstarbeks on soetanud ja selliselt käibemaksu nõudmine oleks küll ilmne liialdus.

Samas, tegemist on eelnõuga ning lõplike otsuste vastuvõtmine seisab alles ees.

Hetkel kuum