Tõnis Oja • 19. oktoober 1999 kell 22:00

Inflatsioon USAs kardetust madalam

Eile jätkus närvilisus valuutaturgudel enne intressimäärade jaoks tähtsaima makromajandusliku näitaja, tarbijahinnaindeksi avaldamist. Prognoositust suurem number (analüütikud ennustasid septembris jaehindade kerkimist 0,4 protsenti) tähendanuks intressimäärade tõstmise suurt tõenäosust. Kiire inflatsiooni kartuses tegid aktsiate hinnad Wall Streetil möödunud nädalal läbi kõigi aegade suurima punktikukkumise. Esmaspäeval lõpetas Dow Jonesi tööstuskeskmine pärast mitmekordset langemist alla 10 000 punkti taseme päeva küll peaaegu 1protsendilise tõusuga.

Tegelik number vastas täpselt prognoositule, mistõttu euro kurss läks õhtul kiirele langusele.

Täna avaldatakse Ühendriikide väliskaubanduse bilanss, mis on dollarile arvatavasti ebasoodne. Analüütikud prognoosivad, et USA väliskaubandusdefitsiit jääb rekordilisele 24,9 mld dollari tasemele. Suurem kaubandusdefitsiit jätab väliseksportööride kätte rohkem dollareid, mille eest viimased ei pruugi dollaris nomineeritud väärtpabereid osta, vaid konverteerivad need kodumaisesse või mõnda muusse välisvaluutasse. Momendil on dollarist ahvatlevamad eelkõige jeen ja euro.

Hetkel kuum