Erik Samel • 31. oktoober 1999 kell 22:00

Eluasemelaenude väljaandmine jõudis eelmise buumi tasemele

Viimastel kuudel on suurenenud eluasemelaenude maht. Septembris anti Eesti Panga teatel eluasemelaene välja 300 miljoni krooni eest, kuid suure osa sellest moodustasid Ühispanga tütarettevõtete kaudu panga töötajatele mitme aasta jooksul antud laenude esitamine aruandluses.

Sellele vaatamata on ilmne inimeste huvi suurenemine oma elutingimuste parandamise vastu laenu abil, uusi laene väljastasid pangad rohkem kui 140 miljoni krooni eest. Laenutingimused lihtsustusid juba juunis, kuid suvel see olulist mõju laenumahtudele ei avaldanud. Nüüd on paljudel laenuhuvilistel jõudnud kätte otsuse tegemise aeg.

Oma mõjukust kinnisvaraturul kavatseb suurendada Eesti Kinnisvarafirmade Liit. Liidu erakorralisel üldkoosolekul muudeti senist liikmemaksusüsteemi ning alates tänasest tuleb liikmemaksu maksta olenevalt töötajate arvust firmas. Liikmemaksu tuleb näiteks kuni viie töötajaga firmas maksta 700 krooni kuus. Muutus ka sisseastumismaksu kord, nüüd on see sõltuv liikmemaksu suurusest.

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektori Tõnis Rüütli sõnul loodab liit uute liikmete tulekuga värskeid tuuli kinnisvaravaldkonna kui terviku edendamisel, mis peaks muutma EKFLi tegevuse laiapõhjalisemaks ja sisukamaks.

Hetkel kuum