• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vihjetelefon on väljasuremisohus

  Politseiameti vihje- ja arvamustelefoni kriis on jõudnud nii kaugele, et 70--80 kõne asemel päevas võetakse vastu kolm-neli kõnet nädalas.
  Ruumis Tallinnas Pagari tänaval, kus politseiameti vihjetelefon helisema peaks, valitseb vaikus. Kaks inimest istuvad ootavad kõnesid, mida aga ei tule. Eelmisel nädalal helistati neli korda, seega sai kumbki töötaja kliendiga rääkida ülepäeviti. Kolmas töötaja on õnneks puhkusel, muidu oleks igaühel tööd veelgi napimalt. «Vähene reklaam,» põhjendavad töötajad tööta istumist.
  Nii edasi minnes pole aga kaugel aeg, kus koondamise vits vihjetelefoni töötajaid lööb ja kaob vähenegi side politsei ja rahva vahelt.
  Aktiivsem pole ka Tallinna politseiprefektuuri ööpäevaringselt töötavale vihjetelefonile helistamine. Eelmise aasta aprillist on automaatvastajale jäetud üle 200 teate, keskmiselt kaks teadet nädalas.
  Ka Ida-Virumaal helistatakse vähe. «Viimasel ajal on vaikus olnud,» väitis sealse prefektuuri pressiesindaja Lembit Porkman.
  Vormiliselt parem on Tallinna politseiprefektuuri varavastaste kuritegude talituse ööpäevase vihjetelefoni saak: juba kolm aastat töös oleva telefoni automaatvastajale jäetakse keskmiselt 10 teadet ööpäevas.
  Paraku on tulem siingi kesine, Tallinna politsei pressiesindaja Mart Sooniku sõnul on kuritegude ennetamisel ja avastamisel abiks 3% kõnedest, seega ütleb helistaja midagi asjalikku paar korda nädalas. Väidet, et enamikust telefonidele jäetud teadetest pole kasu, kinnitas ka Saare prefektuuri jälitustalituse juhtivinspektor Marko Mägi.
  Valdavalt pakutakse nii vihjetelefonile kui ka politsei ja kaitsepolitseiameti kodulehekülgedele Internetis poolkunstilisi teateid stiilis «Läbi vaadake situatsiooniga korruptsiooniga ühjiselamus TPÜ, mis asub Raadikul 8» või «Sooviks astuda Kaitse Politsei ametisse tööle. Soovin 5000eek palka kuus. Olen fyysiliselt tugev. Arsti juures ylevaatus on tehtud. Tänan, kui võttate mind tööle».
  Vihjetelefonide tulutuks kuulutamine oleks siiski ennatlik. Põlva prefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissari Kai Tennosaare sõnul jäetakse sealsele telefonile vihjeid peaaegu iga päev ja nende alusel on tehtud mitmeid edukaid operatsioone. Pärnu prefektuuris avati eelmisel nädalal aga narkokuritegude vihjetelefoni kõrval ka tavaline vihjetelefon.
  Vihjetelefoni vajadust kinnitab ka tolliameti kogemus. Tolliameti töötaja Margus Noormaa sõnul tuleb vihjetelefonile (6 967 777) küll keskmiselt üks vihje nädalas, kuid enamik antud informatsioonist vastab tõele. Tänu sellele on avastatud mitmeid tollieeskirjade rikkumisi. Siiski tõdetakse ka tolliametis, et vihjetelefoni kasutamise aktiivsus Eestis pole võrreldav Põhjamaade omaga.
  Mitmed ettevõtjad telefoni endale vajalikus ei pea. «Kui vaja midagi öelda, julgen sellele ka alla kirjutada,» sõnas juveelisalongi Sangla juhatuse esimees Jevgeni Kampus. Sama kinnitab ASi Meediajaam omanik Heidi Pärg.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.