Sulev Oll • 15. november 1999 kell 22:00

Vihjetelefon on väljasuremisohus

Politseiameti vihje- ja arvamustelefoni kriis on jõudnud nii kaugele, et 70--80 kõne asemel päevas võetakse vastu kolm-neli kõnet nädalas.

Ruumis Tallinnas Pagari tänaval, kus politseiameti vihjetelefon helisema peaks, valitseb vaikus. Kaks inimest istuvad ootavad kõnesid, mida aga ei tule. Eelmisel nädalal helistati neli korda, seega sai kumbki töötaja kliendiga rääkida ülepäeviti. Kolmas töötaja on õnneks puhkusel, muidu oleks igaühel tööd veelgi napimalt. «Vähene reklaam,» põhjendavad töötajad tööta istumist.

Nii edasi minnes pole aga kaugel aeg, kus koondamise vits vihjetelefoni töötajaid lööb ja kaob vähenegi side politsei ja rahva vahelt.

Aktiivsem pole ka Tallinna politseiprefektuuri ööpäevaringselt töötavale vihjetelefonile helistamine. Eelmise aasta aprillist on automaatvastajale jäetud üle 200 teate, keskmiselt kaks teadet nädalas.

Ka Ida-Virumaal helistatakse vähe. «Viimasel ajal on vaikus olnud,» väitis sealse prefektuuri pressiesindaja Lembit Porkman.

Vormiliselt parem on Tallinna politseiprefektuuri varavastaste kuritegude talituse ööpäevase vihjetelefoni saak: juba kolm aastat töös oleva telefoni automaatvastajale jäetakse keskmiselt 10 teadet ööpäevas.

Paraku on tulem siingi kesine, Tallinna politsei pressiesindaja Mart Sooniku sõnul on kuritegude ennetamisel ja avastamisel abiks 3% kõnedest, seega ütleb helistaja midagi asjalikku paar korda nädalas. Väidet, et enamikust telefonidele jäetud teadetest pole kasu, kinnitas ka Saare prefektuuri jälitustalituse juhtivinspektor Marko Mägi.

Valdavalt pakutakse nii vihjetelefonile kui ka politsei ja kaitsepolitseiameti kodulehekülgedele Internetis poolkunstilisi teateid stiilis «Läbi vaadake situatsiooniga korruptsiooniga ühjiselamus TPÜ, mis asub Raadikul 8» või «Sooviks astuda Kaitse Politsei ametisse tööle. Soovin 5000eek palka kuus. Olen fyysiliselt tugev. Arsti juures ylevaatus on tehtud. Tänan, kui võttate mind tööle».

Vihjetelefonide tulutuks kuulutamine oleks siiski ennatlik. Põlva prefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissari Kai Tennosaare sõnul jäetakse sealsele telefonile vihjeid peaaegu iga päev ja nende alusel on tehtud mitmeid edukaid operatsioone. Pärnu prefektuuris avati eelmisel nädalal aga narkokuritegude vihjetelefoni kõrval ka tavaline vihjetelefon.

Vihjetelefoni vajadust kinnitab ka tolliameti kogemus. Tolliameti töötaja Margus Noormaa sõnul tuleb vihjetelefonile (6 967 777) küll keskmiselt üks vihje nädalas, kuid enamik antud informatsioonist vastab tõele. Tänu sellele on avastatud mitmeid tollieeskirjade rikkumisi. Siiski tõdetakse ka tolliametis, et vihjetelefoni kasutamise aktiivsus Eestis pole võrreldav Põhjamaade omaga.

Mitmed ettevõtjad telefoni endale vajalikus ei pea. «Kui vaja midagi öelda, julgen sellele ka alla kirjutada,» sõnas juveelisalongi Sangla juhatuse esimees Jevgeni Kampus. Sama kinnitab ASi Meediajaam omanik Heidi Pärg.

Hetkel kuum