Tiit Elner • 26. jaanuar 2000 kell 12:45

Tolarami süüdistamine Lätis jätkub

Läti ajalehes jätkas pankrotihaldur raskeid süüdistusi Tolarami grupi tegevuse suhtes Lätis seoses tütarettevõtte Tolaram Fibers pankrotistumisega.

Esmaspäevane Biznes Baltija (B B) väitis maksejõuetuks muutunud Tolaram Fibersi (TF) halduri Lidija Skreija sõnadele toetudes, et haldur on pikemat aega endise omaniku esindajaid taga otsinud, kaasates ka õiguskaitseorganeid. B B väitel kadusid Tolarami esindajad möödunud aasta 6. juunil tehasest jäljetult koos kõigi finantsdokumentidega.

Oma varasemas pressiteates nimetas Tolaram TFi pankroti põhjustena eelkõige Läti postsovjeetlike nähtudega rasket ärikliimat ja imelikke äritavasid. Skreija väitis ajalehes, et saatja aadressiga pressiteade oli talle väga väärtuslik üllatus. 'Minul olid dokumentides kirjas TFi omaniku andmetena Singapuri aadress ja telefoni- ning faksinumbrid, millel ma nendega ühendust ei saanud. Ei ole minu asi neid Eestist, Leedust või kusagilt mujalt taga otsida, see on Interpoli ülesanne,' ütles Lidija Skreija täna Äripäevale. Ta ei soovinud täpsustada, millist osa TFi vastu esitatud 24 miljonist latist nõuetest tahaks ta TFi omanike vastu pöörata. Skreija sõnul palus Läti õiguskaitseorganitele saadetud avalduses kontrollida, kas endiste juhtide tegevuses oli midagi kriminaalset või mitte, kuid ei ole veel vastust saanud.

Ärileht B B on suunitluselt venemeelne, majandusuudiste kõrval avaldab see ka Vene valitsuse seisukohtadele lähedasi käsitlusi päevapoliitikast. Eelmise leheloo ilmumise järel, kus Tolarami süüdistati TFi kreeditoride huvide kahtlustamises ja rahapesus läbi Bank Of New Yorki, ütles Tolaram Investmentsi direktor Urmas Reimand, et Tolaram kaalub tõsiselt juriidiliste sammude astumist ajalehe vastu.

Teise Läti ajalehe Dienas Bizness peatoimetaja Juris Paiders ütles, et süüdistuste põhjusi võib otsida nii tehase ümber toimuvast majanduslikust võitlusest kui kohalikust poliitikast. Tolarami gruppi kuuluv tütarettevõte TF omandas Daugavpilsis asuva Läti suurima tekstiilitööstuse 1998. aastal, raskustes tehas seiskus möödunud suvel. Urmas Reimandi kinnitusel kaotas Tolaram selle projektiga üle 20 miljoni dollari (300 miljoni krooni).Tolarami kommentaar uutele süüdistustele tuleb homses Äripäevas.

Hetkel kuum