24. veebruar 2000 kell 22:00

Kuidas mõjutab riigihangete turu avamine ettevõtjaid?

Mina hindan riigihangete turu avanemist positiivseks, sest see on vastastikune. Ka Eesti firmadel avaneb võimalus osaleda teiste riikide hankekonkurssidel. Muidugi tuleb arvestada tiheneva konkurentsiga Eestis. Ettevõtetel, kes on tugevad ja ennast kindlalt tunnevad, ei tohiks riigihanketuru avanemine probleeme tekitada.

Äri ei saa piirduda ainult Eestiga ja on paratamatu, et tuleb minna väljapoole ja hakata tähelepanelikult jälgima välisriikides toimuvaid riigihankeid. Konkurentsi tihenemine riigihangete turul distsiplineerib paremini riigihanke korraldajaid.

Tihtipeale on nii, et Eesti oma turu avab, aga välisturg meie tootjatele ei avane, ja see on halb. Kui samadel tingimustel on võimalik Eesti ettevõtjatel osaleda lääneriikide konkursil, siis on see väga positiivne. Halb näide on Ukrainaga. Räägitakse küll vabakaubandusest ja soodustingimustest ning on sõlmitud ka vastavad lepingud, aga Eesti kaupade müüki Ukraina ikkagi piirab.

Väliskonkurentsi Eesti mööblitootjad küll ei karda, sest kohalike toodete kvaliteet ei ole halb.

Mina suhtun sellesse hästi. Tundub, et uks läheb kahtepidi lahti. Samas on Eestis üle kahe miljoni krooni suuruseid riigihankeid küllaltki vähe ning suuremad Skandinaavia firmad on siin juba ammu kohal, seega väga oluliselt see mööblifirmasid ei mõjuta. Samas võib distsiplineerida riigihankekonkursside korraldajaid.

Mina kui kaupmees ütlen, et mööblitootjatele oli riigitellimus hea suutäis, sest keegi ei ole kontrollinud konkursi võitjaga peetud läbirääkimisi. Sellepärast juhtubki nii, et üks pakub teisest poole vähem, võidab konkursi ja hiljem lepib tellijaga kokku muudatustes.

Eesti majandust see muidugi mõjutab, kui välisfirmad saavad kergemini meie riigihankekonkurssidel osaleda. Ma aga arvan, et see on tellijale kasulik. Sellepärast peaks Eesti kindlasti WTO vastava lepinguga ühinema.

Ei saa ühest vastust anda. Kutsuksin ikkagi üles järgima loosungit «Eelista Eestimaist». Kui vaadata kehtestatud rahalisi piire, mille puhul peab riigihankest teavitama välisriike, siis on need küllaltki suured. Paljud hanked seda piiri ei ületa, vähemalt meie kogemus on seda näidanud. Samuti on võimalik teha riigihange osade kaupa ja sellepärast siin Eesti ettevõtjatele väga suurt konkurentsi tihenemise ohtu ei olegi. Samas tekib võimalus osaleda välisriikides toimuvatel konkurssidel.

Hetkel kuum