17. aprill 2000 kell 12:04

Äripäev: USA börsikrahh lööb Eestit Soome ja Rootsi kaudu

USA aktsiaturgudelt alanud ning Aasia ja Euroopa turgudele kandunud aktsiahindade kukkumine lööb Äripäeva arvates Eesti ettevõtjaid Soome ja Rootsi vahendusel, kirjutab Äripäev oma homme ilmuvas juhtkirjas.

Järgneb kokkuvõte juhtkirjast

Tõenäoliselt tuleb USA aktsiaturul veel mitu järsku languspäeva ja börsikrahhile järgneb tagasilöök tarbimises.

Pool Eesti ekspordist läheb Soome ja Rootsi ning kui aktsiahindade kukkumisele järgneb tarbimise vähenemine, siis võib Skandinaavia turule orienteeritud Eesti eksportööre ning allhankijaid oodata turumahtude kahanemine ja müügitulude vähenemine.

Teine halb moment Eesti ettevõtjale on laenuraha kallinemine. Aktsiamulli lõhkemine on tekitanud turgudel paanika ning ebakindluse tuleviku osas, mis muudab pangad ettevaatlikuks raha laenamisel. Kuigi Eesti pangad on ülekapitaliseeritud, võivad nad oma laenutegevust pidurdada ning laenuintresse tõsta.

Samas on meie finantssektor tugevam kui kunagi varem ja tänu 1997. aasta börsikrahhile ning 1998. aasta Vene finantskriisile on Eesti pangad aktsiaturgude kokkukukkumise vastu vaktsineeritud.

Aktsiate odavnemine Tallinna väärtpaberibörsil on paratamatu, kuid see ei põhjusta Eesti majanduses selliseid tagajärgi nagu 1997. aastal, sest eestlased on hoidunud börsile investeerimisest ja finantsvõimenduste kasutamisest.

Positiivselt võib aga aktsiaturgude kukkumine ja tarbimise vähenemine mõjuda bensiini hinnale, sest nafta hinna alanemine maailmaturul tõenäoliselt nüüd jätkub. Samas tähendab see Eesti idanaabri tulubaasi vähenemist ja Venemaa majanduskasvu pidurdumist, mis suurendab pingeid Vene sisepoliitikas ja mõjub negatiivselt Eesti atraktiivsusele välisinvestorite silmis.

Kõigil Eesti ettevõtjatel tasub oma tulevikustrateegia ning selle aasta eelarve üle vaadata ja arvestada stsenaariumiga, et nõudlus nende pakutavate kaupade või teenuste järele võib aasta teisel poolel väheneda, laenuraha kallineda ja nende selle aasta tulud osutuvad prognoositust väiksemaks.

Päevatoimetaja kommentaar:

<i>Kõik lugejad on oodatud Äripäev Online`i kommentaaritahvlile arvamust avaldama, mida USAst alanud börsikrahh endaga kaasa võib tuua.</i>

Hetkel kuum