Ülo Toomsalu • 20. aprill 2000 kell 6:14

Balti jaama turul käib ebaseaduslik ravimimüük

Postimees ostis Tallinnas Balti jaama turuletilt sokipaaride vahelt retseptiravimit analgiin, mille tarbimist arsti ettekirjutuseta peavad apteekrid ohtlikuks, ning tsitramoni, mida ei tohi Eestisse sisse tuua ega siin müüa juba vähemalt kolm aastat, kirjutab Postimees.

Uimastavat kofeiini, sidrunhapet, kakaod, aspiriini ja paratsetamooli sisaldavat Jekaterinburgi firmas Uralbiofarm valmistatud ravimit Tsitramon P pakuti Postimehe reporterile hinnaga kaheksa krooni kümme tabletti Tallinnas Balti jaama taga turul teisipäeval. Sama palju maksis ka Permi tehases Medisorb valmistatud analgiin. Mõlema ravimi pakendil oli kiri: 'Võtta arsti ettekirjutuse järgi.' Ilmselt turukotis rongiga Venemaalt Tallinna toodud ravimid olid möödunud aasta lõpus valmistatud ja säilivusajaga aastani 2004.

'Need on Peterburist toodud,' vadistas väle, välimuse järgi neljakümnendates eluaastates punapäine venelanna, kes toppis raha kätte saades tabletilehed kiiresti ajakirjaniku tasku. 'Ärge neid näidake, minuga juba riieldi, sest neid ei tohi müüa,' manitses ta mitukümmend krooni valuvaigistitele ohverdanud reporterit ja sättis kioski number 117 ees olevale letile laotatud näidisravimid rohkem hallide sokipaaride vahele varju. Leti all oli naisel pappkastis kilekott, millest ta uutele ostjatele tablette ammutas.

Enne Postimehe kontrollostu käis kümmekonna minuti jooksul ravimeid ostmas neli-viis vanemas eas naisterahvast, kes olid ilmselt juba rohumüüja stammkunded. Nad piilusid tulles juba eemalt sokkide vahele ning lahkusid rõõmsalt rohupakendeid kotti toppides.

Postimees edastas info ebaseadusliku ravimimüügi kohta Jaama turul teisipäeva õhtul ravimiametile. Jaama turgu kontrollinud kontrolöril õnnestus kolmapäeval Postimehe vihjetele tuginedes ravimimüüja üles leida. 'Ravimiameti inspektor teostas kontrollostu,' ütles ravimiameti peaspetsialist Hille Kask. 'Müüjale koostati haldusõiguserikkumise protokoll ja ettekirjutus.'

Hetkel kuum