Tiit Elner • 2. mai 2000 kell 15:38

Eesti turvaturul nüüd kaks maailma suurimat

Turvafirma ESS enamusaktsionär Falck teatas täna Kopenhaageni börsile, et ühineb kontserniga Group 4 Securitas, mille tulemusel tekib Rootsi Securitas AB järel maailma suuruselt teine turvaettevõte Group 4 Falck.

Group 4 Securitas ja Securitas Eesti ASi emaettevõte Securitas AB on erinevad ettevõtted, kuigi põlvnevad ühest tüvest ja nende kaubamärkide graafiline lahendus on äärmiselt sarnane, kinnitas AS ESS avalike suhete direktor Indrek Lindsalu. 'Need on erineva omanike ringiga konkureerivad ettevõtted,' ütles ta eile.

Sama kinnitas ka Securitas Eesti ASi juhatuse esimees Riho Lutter, öeldes, et need ettevõtted eraldusid üksteisest aastaid tagasi. Lutteri sõnul on Group 4 maailma juhtivate turvafirmade hulgas märkimisväärne seepoolest, et on börsil noteerimata kinnine ettevõte.

Rootsi Securitas on maailma suurim turvaettevõte. ESSi kodulehekülje andmetel on Eesti turvaturul ühiselt tegutsevate ESSi ja Akropoli turuosa kokku 55%, Securitas Eestil 11%.

Group 4 ja Falcki ühinemine toimub aktsiate vahetuse teel ning Group 4 seniste omanike kätte jääb 37,5 protsenti uue firma aktsiatest, teatas Indrek Lindsalu. Falcki noteering Kopenhaageni Väärtpaberibörsil säilib.

Group 4 Falcki aastakäive on 32 miljardit Eesti krooni, tütarettev?tetes rohkem kui 50 riigis töötab 115.000 inimest. Ühinenud firma peakorter jääb Kopenhaagenisse, firmat juhib presidendina senine Falcki president Lars Norby Johansen.

Hetkel kuum