Ülo Toomsalu • 8. juuni 2000 kell 6:03

Arhitektide Vabaduse väljaku kavast võib alles jääda kolmandik

Tallinna Vabaduse väljaku ja selle lähiümbruse detailplaneeringust võidakse volikogus kinnitada vaid kolmandik, sest osa arhitektide ideid on praeguste seadustega vastuolus või liiga kallid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Andres Alveri, Tiit Trummali ja Veljo Kaasiku koostatud detailplaneering jagati linnavalitsuses kolme kooskõlastusetappi. 'Kui eelmine linnavalitsus tegi arhitektidele ettepaneku lasta fantaasial lennata, siis välja tuli miljardiprojekt ja seda raha meil võtta ei ole,' märkis abilinnapea Liisa Pakosta.

Keskkonna- ja muinsuskaitseameti käsul tõstsid arhitektid kavandatud muuseumihoone teisele poole Toompea tänavat. Kinnitamist ootavasse planeeringusse jäid alles Kaarli puiestee kohale tõstetud esplanaad, Vabaduse väljaku laiendus Hirvepargi suunal ja planeeritust veidi madalam maa-alune korrusparkla väljakulaienduse alla, mis ei varja bastioni.

Linna koalitsiooninõukogu otsustas jätta Pronksmehe praegusesse asupaika. 'Pronksmees oli ilmselt planeeringu kinnitamisega viivitamise põhjusi,' leidis arhitekt Tiit Trummal.

Keskkonnaameti juhataja Aap Mumme sõnul vaatab ameti ekspertiisikomisjon planeeringu homme veel korra üle. Linna keskväljaku uus ilme jõuab kava järgi volikokku kohe pärast suvepuhkust augusti alguses.

Hetkel kuum