Toomas Truuverk • 8. juuni 2000 kell 13:20

Börsikommentaar: intressitõusu mõju Tallinna börsile väike

Tallinna börsi liideraktsiate hinnad liikusid täna kergelt üles. Kümne juhtiva aktsia keskmist hinnaliikumist kajastava ÄP indeksi päevatõus oli siiski vaid 0,03%.

Euroopa aktsiaturge raputanud Euroopa Keskpanga 0,5 protsendipunktine intressitõstmise otsus Tallinna börsile suurt mõju avaldada ei jõudnud. Teade tuli napilt 15 minutit enne börsi sulgemist. Ja ega see mõju Tallinna börsi aktsiatele kuigi suur olema saagi.

Kõige otsesemalt kajastub see ilmselt Telekomi aktsia hinnas, mis Londoni börsil noteeritud dollarites ja seeläbi mõjutatud euro ja USA dollari omavahelisest kursist. Euro tugevnes dollari vastu pärast intressitõstmise teadet aga hüppeliselt 0,7% ja liikus kell 14:50 Eesti aja järgi 0,9645 EUR/USD ehk 16,21 USD/EEK.

Telekomi aktsia on samas täna Londonis 1,1% võrra tugevnenud ja maksis hoolimata dollari langusest kell 15:00 111,31 krooni. Tallinnas sulgus Telekomi aktsia 113,25 krooni.

Suuremat tähelepanu leidsid börsil täna Hansapanga aktsia (käive 6,22 mln kr) ja Telekomi aktsia (käive 4,99 mln kr). Tehingute arvult oli üle aga Telekomi aktsia, mis leidis päeva jooksul kauplemishuvi 28 tehinguks, Hansapanga aktsia käivet toetasid kaks suuremat tehingut kokku 40 000 aktsiaga ja koguväärtusega 5,31 mln kr. Telekomi aktsia käivet tekitas aga seeria standardseid tehinguid 1000 ja selle kordsete aktsiapakkidena.

Hetkel kuum