Ülo Toomsalu • 12. oktoober 2000 kell 6:18

Uurija viga võib tuua kahjunõude

Eesti Laevaomanike Liidu hinnangul võib Eesti puudulik suutlikkus laevaõnnetuste uurimisel tuua riigile kaasa miljonitesse kroonidesse ulatuvaid kahjutasunõudeid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti Laevaomanike Liidu esimehe Rein Merisalu sõnul on uurimiskomisjoni liikmed tihti ebapädevad, kergesti mõjutatavad ning merendusalase kogemuseta. 'Näiteks kalalaeva Vegas hukkumisele andsid hinnangu inimesed, kes asjast midagi ei jaga,' lausus Merisalu. 'Kahjuks on ka Eesti kohtute suutlikkus mereõigusalaseid juhtumeid lahendada puudulik.'

Eile mõistis Tallinna linnakohus õigeks Vegase uppumise põhjal ametialases lohakuses süüdistatava veeteede ameti vaneminspektori Aleksander Hendseli, sest ei tuvastanud tema tegevuses kuriteo koosseisu.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi jättis Hendsel Vegase esmasel tehnilisel ülevaatusel 1997. aasta oktoobris kontrollimata laeva tehnilise dokumentatsiooni, laevakere konstruktsiooni vastavuse sellele ning püstuvusarvutuse õigsuse.

Merisalu sõnul on Hendseli eksimus ning laevahuku kehv uurimine tekitanud olukorra, kus laeva kindlustushüvitisena 6,6 miljonit krooni tasunud BICO-LEKS Kindlustus võib selle sisse nõuda riigilt. BICO-LEKS Kindlustuse riskijuht Ilmar Vissak lausus, et kuna protsess Tallinna linnakohtus on pooleli, ei oska ta öelda, kas kindlustusel on alust nõuet esitada.

Hetkel kuum