19. november 2000 kell 22:00

Kas poliitikute tegevus on teie ärihuve kahjustanud?

Poliitikud on paika pannud prioriteedid, mille nimel pole kahju mitte millestki. Euroopa Liitu ja NATOsse pääsemise kõrval on eestlaste ärihuvid neile teisejärgulised. (Eesti Ekspress 16.11)

Meil on väga tõsised ärihuvid nii Lätis kui ka Leedus ja ma ei saa nüüd öelda seda, et Ilvese avaldused konkreetselt oleksid jätnud katki mingi tehingu, aga kindlasti nad mingisugust fooni meie läbilöögivõimele ja suhtlemissituatsioonile loovad.

Kolm Balti riiki vaatavad üksteist kui konkurente. Ja kui üks konkurent ütleb teiste suhtes, et me oleme teist tükk maad paremad, targemad ja ilusamad, siis kahtlemata see nende konkurentide omavahelisele suhtlemisele hästi ei mõju. Nii või teisiti ? meie kõige lähemad turud ja kõige lähemad avatud turud on Läti ja Leedu. Ja siis oleks minu meelest mõistlik ajada seda ühtset Balti asja, vaadata Baltimaid kui ühtset majandusruumi. Ja mitte ehitada siia mingil juhul mingeid kunstlikke barjääre.

Saab ju suurepäraselt teha ühte, st orienteeruda läänele, ja mitte samal ajal rikkuda ära teist.

Meie firma tegevust ei ole poliitika pärssinud. Kui nüüd just pikalt ajalukku tagasi vaadata, siis pärssinud on see suhteid Venemaaga, alates piirileppe ümber toimuvast. Aga see oli enne Ilvest. Kui siis oleks pehmemat poliitikat aetud, ilmselt ei oleks meil topelttolle kaelas. Praegu ? ilmselt ei muutu siin vähemalt Venemaaga midagi, öelgu Ilves nii või naa.

Aga nii või teisiti ? siis poliitika peaks igal juhul olema diplomaatilisem ja pehmem kõikide naaberriikide suhtes. Ega ei pea oma veendumustes milleski järgi andma, aga väljendid võiksid olla ettevaatlikumad. Ma ei ole sugugi kindel, kas see aitab, aga kahjuks see ka ei tule. Alati tuleb kõigi partnerite vastu olla soliidne.

Mina olen küll seisukohal, et tootvatel ettevõtetel on täna mõttekas vaadata raudselt Läände. Need, kes on suutnud Läände hakata eksportima, need firmad on täiesti konkurentsivõimelised seal. See tõstab kvaliteeti ja taset. Läände vaatamise idee on õige. Ei tohi aga kunagi upsakas olla ja tuleb naabreid austada.

Hetkel kuum