Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik soovib vähendada turuloaga kütusefirmade arvu

  Esimene muudatus käsitleb majandusminister Mihkel Pärnoja sõnul kütuseettevõtjale selliste nõuete sätestamist, mis teatud üleminekuaja jooksul peaks vähendama oluliselt turuluba omavate kütusefirmade arvu. ?See on osa- või aktsiakapitali miinimumnõue,? ütles Pärnoja esmaspäeval riigikogus.
  Praeguse seisuga on Energiaturu Inspektsioon välja andnud 495 kütuseettevõtte turuluba, neist 95 importijaile.
  Pärnoja hinnangul on 95 importijat selgelt liiga palju ning Eesti vajaduste seisukohalt võiks ministri sõnul rääkida tosinast importijast. Täpne Eestisse jäävate kütusefirmade ja importijate arv selgub pärast energiaseadusega rakendatavate nõuete täies mahus jõustumist ning osakapitali nõude jõudmist 10 miljoni kroonini, lisas ta.
  Pärnoja nõunik Maria Alajõe tõi minimaalse aktsiakapitali suurendamise ühe põhjendusena välja ebakvaliteetse kütuse põhjustatud varalise kahju hüvitamise. ?Täna vastutab piiratud vastutusega ettevõtja sisuliselt oma aktsia või osakapitali mahus, mis ei ole piisav katmaks võimalikke nõudeid,? lausus Alajõe.
  Koos aktsiakapitali minimaalse suuruse määratlemisega kavandab ministeerium Alajõe sõnul laiendada võimalusi turuloa kehtetuks muutmisel, mil kütuseettevõtja rikub maksuseadusi või tolliseadust. ?Eesmärgiks ei ole mitte piirata turul tegutsevate ettevõtjate arvu, vaid tagada vastutus suuremas mahus, kui seda on praegu,? märkis Alajõe.
  Teine põhiline turu korrastamise vahend on sanktsioonide karmistamine. Seaduseelnõu kohaselt saab Energiaturu inspektsiooni peadirektor Pärnoja sõnul õiguse määrata kuni 100 000 ja halduskohtunik kuni 500 000 kroonise trahvi. Praegu on trahvimäärad vastavalt 20 000 ning 200 000 krooni.
  Maria Alajõe sõnul on praegu kvaliteedinõuetele mittevastava kütuse müügil õigus määrata rahatrahv kuni 200 000 krooni, mis peaks kasvama kuni 500 000 kroonini ning turuloata tegevuse eest kasvaks trahv tänaselt 150 000 kroonilt samuti 500 000 kroonini.
  Koos kütusefirmade arvu vähendamise ja trahvide suurendamisega on kavas muuta ka kütuseaktsiisi seadust nii, et kütuseturul rakenduks aktsiisiladude süsteem, märkis Pärnoja.
  Autor: BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.