11. detsember 2000 kell 8:54

Euroopa Liidu lahja kompromiss

Euroopa Liidu liidrid jõudsid neli päeva kestnud pingeliste kõneluste järel täna varahommikul Euroopa Liidu sisereformide osas kokkuleppele, mis algsest reformikavast oluliselt lahjemaks jäi.

?Lõpptulemusega võib elada,? ütles Soome peaminister Paavo Lipponen, ehkki kokkulepe võib edaspidi hoopis pärssida ELi toimimise efektiivsust ning otsused ei saa sellisel kujul püsivad olla, kirjutab Helsingin Sanomat.

Peamine vaidlus Nice?is käis häälte jagunemise üle laienenud liidus ja kestis tänaste varaste hommikutundideni. Suured riigid üritasid väikeste arvel võimu juurde saada. Kinnitatud kompromisslahenduse järgi saavad kolm suurt riiki otsuseid blokeerida ka 27 liikmega liidus.

?Võime neil tingimustel lõpptulemusega rahul olla, kuid on põhjust küsida, kuhu liit minemas on,? ütles Lipponen.

Solvunud Portugal ja Belgia plaanisid veel pühapäeval ja ööl vastu tänast kogu lepingule veto panna. Lipponeni sõnul oli Soome jaoks siiski olulisem eesmärk liidu laienemise kinnitamine. Belgial õnnestus oma vastuseisuga veel viimasel minutil lepingusse sisse võidelda väiksematele liikmesriikidele soodsad muudatused.

Hetkel kuum