Taupomasise ost tõstab Hansapanga Leedus teiseks

Kaivo Kopli 08. jaanuar 2001, 00:00

Taupomasis moodustati nõukogudeaegsetest riiklikest hoiukassadest 1990. aastal riigile kuuluva pangana. 1993. aastast alates on Taupomasis riigi enamusosalusega pank, kus väikeaktsionäre on praeguse seisuga ligi 10%.

Taupomasis on suuruselt teine Leedu pank, mille kontrolli all on 35% Leedu hoiusteturust ning ligi pool eraisikute deposiitidest. Pangas on 3700 töötajat, kontoreid on 425 ning kliente 1,5 miljonit. Taupomasise varad ulatuvad 3,488 miljardi litini ehk 15,3 miljardi kroonini, deposiite ja akreditiive on 2,943 miljardit litti ehk 12,95 miljardit krooni ja laenuportfell 967,3 miljonit litti ehk 4,26 miljardit krooni.

Möödunud aasta esimesel poolel sai pank 53 miljonit litti ehk 235 miljonit krooni kahjumit. Sel ajal kanti maha ligi 6% laenuportfellist, mis koos Hansapanga suhteliselt madala hinnapakkumisega ? umbes 620 miljonit krooni ? võib anda tunnistust täiendavate provisjonide vajadusest. Kinnitamata andmetel langeski panga ostuhind erastamisläbirääkimiste käigus, sest Leedu valitsus ei soovinud Taupomasise bilansis sisalduvate halbade laenude katteks lisakohustusi võtta.

Siiski on enamik analüütikuid veendunud, et Hansapank suudab kahjumi katta ja et tegemist on küll riskantse, kuid suurt edu tõotava tehinguga. Taupomasise turuosa võib omanikuvahetusega mõnevõrra väheneda, kuid Leedu pangandusturg tervikuna peaks samas kasvama mitu korda hoogsamalt kui Eesti oma. Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke näiteks on ennustanud nii Leedu kui Läti pangandusturule 40?50protsendilist kasvu, samas kui Eestis oleks näitaja sel aastal 15?20%. Ja kui Eestis moodustavad pangaaktivad SKTst üle kahe kolmandiku, siis Leedus vaid 30 protsenti, mis samuti peab kasvama.

Taupomasise ostuga kasvab Hansapanga turuosa Leedus oluliselt. Hansagruppi kuuluv Hansabankas alustas Leedus tegevust 1999. aasta suvel. Pangal on neli kontorit, üheksa sularahaautomaati, 12 000 klienti, millest 1800 kasutab internetipanka hanza.net. Hansabankase hoiuste ja laenude turuosa on umbes 2%.

Läti Hansabanka turuosa on 17% ning Eesti Hansapanga turuosa 60%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing