Tööstussektor tõusulaineis

Raivo Sormunen 10. jaanuar 2001, 00:00

Tallinna börsil käis eile küllaltki laiahaardeline ja paljusid väärtpabereid hõlmav kauplemine.

Kuigi börsil kaubeldavate tehingute koguarvuks ei tulnud kokku väga hiilgav number, kaubeldi väga paljude aktsiatega ja küllalt suures mahus. See viis börsisüsteemi kogukäive päeva lõpus ülihea 25,8 mln kroonini.

Valdavalt oli teisipäevane aktsiaturg positiivselt meelestatud lükates päevaga Äripäeva indeksi 1,01 protsendiga plussi 452,04 punktini. Äripäeva tööstussektori indeks tõusis päeva lõpuks koguni aasta kõrgemat taset tähistava 49,43 punktini. Selleni aitasid kaasa paljud tööstussektori aktsiad, millistest paljud on liikumas aasta kõrgeimatel tasemetel. Näiteks rõivatootja Baltika aktsia on 14 kuuga märkamatult kerkinud 11 kroonilt 34 kroonini ja saavutanud taseme, kus ta oli viimati 1997. aasta lõpus. Tubli päev oli ka Saku Õlletehase aktsial, mis liikus viimase poole aasta kõrgemal tasemel. Ehk kokkuvõtlikult võib olukorra kommentaariks öelda, et majandustõus hakkab tasahilju kajastuma ka aktsiahindades.

Põhinimekirjas kaubeldi eile kõikide aktsiatega ning suure osa andis kogukäibesse ka lisanimekiri. Tublid käibenumbrid andsid eile Viisnurga, Harju Elektri ja eriti Norma aktsiad, millest viimatimainitu käive ületas 21 tehingu käigus 2 miljoni krooni piiri. Ka vabaturul ainsana noteeritud EVP vastu näitavad suured käibenumbrid huvi jätkumist. Suuremat ostuhuvi näitasid Hansapanga aktsia suhtes paar suurt plokktehingut, mis liigutasid aktsia käibe peaaegu 17 mln kroonini.

Investorite meelestatus Eesti majanduse suhtes tundub lähitulevikku silmas pidades positiivne. Seetõttu ei saa unustada seda, et laias perspektiivis kajastuvad peaaegu kõik majanduse arengud ja trendid ka aktsiabörsil. Erand ei ole siin ka Tallinna Väärtpaberibörs elik teisisõnu ? börsi rahulikkus ei takista aktsiahindadel õigete tasemeteni jõudmist.

Käivet ja hinnaliikumisi peaks hakkama omalt poolt esile kutsuma ka õige pea avaldatavad ettevõtete möödunud aasta majandustulemused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing