Kalev Kallemets • 9. veebruar 2001 kell 10:30

Sloveenia esimest korda ametlikult ELi nõuete vastu

1. veebruaril hääletasid 17 häälega 15 vastu Sloveenia ülemkoja liikmed veto poolt, millega peatati Sloveenia valitsuse vastu võetud määrus kõikide tax-free poodide sulgemisest piirialadel.

Peaminister Janez Drnovsek põhjendasid soovi kaotada kõik maksuvabad poed 'Euroopa Liidu läbirääkimistel võetud kohustustega', 'Euroopa Liidu välise survega' ja 'ajaloolise vajadusega liituda Euroopa Liiduga'.

Valitsuse tellitud uuringu kohaselt Sloveenia võidaks maksuvabade poodide kaotamisest 6 miljonit USA dollarit, kuid maksuvabade poodide tellitud analüüsi kohaselt Sloveenia kaotaks 10 miljardit dollarit. Täiendavalt tähendaks tax-free poodide sulgemine nagu valitsuse plaan ette nägi selle aasta juuniks 400 kuni 14"000 töökoha kadumist.

Sloveenia avalik arvamus on tugevalt Sloveenia valitsuse tegevuse vastu, vahendab Blaz Babic Neutro Grupi reporter Sloveeniast.

Hetkel kuum