Perekond Matsalu salaviinaäri lõpp

Sirje Niitra 28. veebruar 2001, 00:00

Salapiiritusest Martini viina tootnud Lifetime Grupi eesotsas olid varem Kalevi, Liviko ja sokivabriku Suva juhina töötanud nõukogu liige Evgeni Matsalu (69), tegevdirektorina tema poeg Urmas (44) ja juhatuse liikmena pojapoeg Oliver (22).

Ainsana kolmest Lifetime Grupi juhtimisega seotud pereliikmest esitab keskkriminaalpolitsei täna süüdistuse firma tegevjuhile Urmas Matsalule selles, et tema tahtliku tegevuse tõttu jäi riigil eelmisel aastal saamata 1,3 miljonit krooni käibemaksu. Süüdistuse saab ka firma turundusjuht Mart Härma. Mõlemat meest võib süüdimõistmise korral oodata 3?7 aasta pikkune vanglakaristus.

Uurimise käigus ilmnes, et osaühing Lifetime Grupp sai fiktiivsete tehingutega oma valdusse üle 23 000 liitri Venemaalt salakaubana riiki tulnud piiritust, millest tootis 53 000 liitrit viina. Maksud jäid maksmata nii toorme kui ka valmistoodangu pealt. Esialgses süüdistuses kirjas olnud 3,2 miljonit krooni tasumata alkoholiaktsiisi jäi lõplikust süüdistusest välja, sest alkoholiaktsiisiseaduse kohaselt makstakse aktsiisi kas piirituse riiki importimisel või tasub seda tootja, kes müüb toorme edasi koos aktsiisiga.

Uurija Reigo Reimandi sõnul on tegu keeruka juhtumiga, kohtupraktika sellistes asjades seni puudub. Varem pole ükski legaalne alkoholifirma Eestis salapiiritusest viina tegemisega vahele jäänud.

Uurimine selles asjas kestab eelmise aasta oktoobrist, mil piirivalveamet avastas oma suurejoonelise operatsiooni käigus, et osa salakaubana üle Venemaa piiri toodud piiritust viidi Raplasse Lifetime Grupi õuele. Matsalu viibib seni vabaduses, sest teda ei saanud vahi alla võtta südamehaiguse pärast, mistõttu tema suhtes rakendati tõkendina allkirja elukohast mittelahkumise kohta.

Urmas Matsalu ütles, et alkoholi tootmine on Lifetime Grupi Rapla tsehhis ajutiselt peatatud. Tema väitel on tegu Eesti-Rootsi ühisfirmaga, mille üks osanik on Rootsis elav Siim Amelin. Juhtunut kommenteerida ta ei soovinud ja palus pöörduda oma kaitsja vandeadvokaat Monika Mägi poole.

Mägi ütles, et uurimine alles käib. ?Miks on vaatluse alla võetud ainult ahela üks lüli ja miks ei lähe kohtu alla need, kes selle piirituse üle piiri tõid?? küsis ta. Mägi väitel tegeles Urmas Matsalu isa Evgeni samas firmas karamelli tootmisega ja tal pole alkoholiga mingit seost. Äriregistri andmetel oli aga Evgeni Matsalu varem ka Lifetime Grupi juhatuses. Majandusminister vabastas Evgeni Matsalu omal ajal Kalevi direktori kohalt, sest ta töötas vastu ettevõtte erastamisele. Pärast seda töötas Evgeni Matsalu Raplas Lacto tsehhis, mille ta hiljem ära ostis. Matsalu eelmine töökoht oli sukavabrik Suva, mille üks omanikke on tema väimees Vallo Erm ja mille nõukogusse ta ka praegu kuulub.

Aasta lõpul esitas Lifetime Grupp Eesti Viinaliidule avalduse oma liikmeks oleku peatamiseks. Lisaks ei esitanud firma taotlust alkoholi aktsiisilao registreerimiseks, mis on aasta algul kehtima hakanud alkoholiaktsiisi seaduse kohaselt hädavajalik eeldus tootmise jätkamisel.

Varem on Viinaliit teinud Lifetime Grupile järelpärimise hinnakujunduse kohta, sest teised tootjad protestisid Martini viina liiga madala hinna pärast. Pooleliitrine pudel oli müügil hinnaga 40?42 krooni, kusjuures selle hinnast moodustab ainuüksi aktsiis 29 krooni.

Ararati alkoholipoodide keti juhataja Ülle Kasela ütles, et nad müüsid Martini viina mõne pudeli. ?See oli väga kahtlane kraam, sademega ja kehva kvaliteediga. Teist korda seda keegi küsima ei tulnud,? rääkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing