• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mõõdukad seoksid omavalitsuste toetuse SKT kasvuga

  Mõõdukad soovivad omavalitsuste tuluallikad ümber jagada ning siduda need sisemajanduse kogutoodanguga (SKT), nagu kaitsekulutused, mis moodustavad kaks protsenti SKTst, kirjutab Võrumaa Teataja.

  ?On vaja kokkulepet, et mingi protsent SKTst läheb omavalitsuste kulude katteks, nagu kaitsekulud,? teatas parlamendi rahanduskomisjoni liige Jaak-Hans Kuks läinudnädalasel kohtumisel Võrumaa omavalitsusjuhtidega. Teravam küsimus kui selle kokkuleppe saavutamine on Kuksi hinnangul kokkulepe, kuidas raha ära jagada.
  Kuks soovitab omavalitsustele toetust jagada vastavalt valla või linna rahvastiku eripärale. Omavalitsuse toetusraha suurus sõltuks tema idee järgi sellest, kui palju on omavalitsuses pensionäre, sotsiaalabi saajaid, lapsi, töötuid jne. Neid asjaolusid arvestades makstaks omavalitsusele toetust nn pearaha meetodil.
  Ühtlasi laekuks kohalikku eelarvesse osa inimeste tulumaksust ning maamaks. Samas poleks valitsuse toetuse suurus sõltuvuses kohalikest maksudest. Kui näiteks praegu kogub omavalitsus ühel aastal erandlikult suure üksikisiku tulumaksu, väheneb järgmisel aastal riigipoolne toetus. Samas puudub omavalitsusel kindlus, et ka järgmisel aastal tulumaksu nõnda palju kogutakse. See võib lüüa hoobi eelarvesse.
  Nn pearaha ideed toetab ka Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen. Ta on varem öelnud, et kogu omavalitsuste tulubaas tuleks ümber muuta. Lisaks nn pearahale tuleb omavalitsuste toetusfondi Atoneni sõnul sisse kirjutada ka kauguskoefitsient Tallinnast. Need omavalitsused, mis asuvad Tallinnast kaugemal, saavad suhteliselt suuremat toetust kui need, mis lähemal.
  Samas oli Atonen skeptiline, kas praegune valitsuskoalitsioon hakkab omavalitsuste tulubaasi muutmise asjus otsuseid langetama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.