12. november 2001 kell 22:00

Naftabarreli hind langes taas alla 21 dollari

Hinnalanguse põhjustas teadaanne, milles Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) mittekuuluv Venemaa nõustus neljandas kvartalis ja 2002. aasta alguses vähendama naftatoodangut vaid 30 000 barreli võrra ööpäevas, teatas uudisteagentuur Reuters.

Turuosalised ootasid maailma suuruselt kolmandalt naftatootjalt Venemaalt, kelle arvele langeb 9 kogu maailma naftatoodangust, tunduvalt suuremat toodangu vähendamist. Venemaa toodab ööpäevas veidi alla 7 miljoni barreli ööpäevas, millest ekspordib 3 miljonit.

Reedel kerkis nafta hind 1,10 dollari võrra 21,38 dollarini barrel.

Hinnalangusele aitas kaasa ka Rahvusvahelise Energiaagentuuri (EIA) igakuiselt koostatav aruanne, mille kohaselt kasvas nafta laoseis tööstusriikides septembris 1,18 miljoni barreli võrra ööpäevas ning on peaaegu viie aasta kõrgeimal tasemel. Oktoobri lõpu seisuga oli nafta laoseis 47,7 miljonit barrelit.

Nafta tarbimine vähenes aga kolmandas kvartalis 750 000 barreli võrra ööpäevas.

40 maailma naftatoodangust andval OPECil on sel nädalal plaanis teatada kartelli naftatoodangu piiramisest 1,5 miljoni barreli võrra päevas, et turgutada järsult alanenud nafta hinda. Käigust oleks aga kasu vaid siis, kui tootmist vähendaksid ka OPECisse mittekuuluvad riigid eesotsas Venemaa, Norra ja Mehhikoga. Sellekohast otsust on oodata kartelli korraliselt kohtumiselt Austrias sel kolmapäeval.

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum