Ettevõtjad paneks palgasaajad oma sotsiaalmaksu tasuma

13. november 2001, 08:11

Ettevõtjad teevad lähiajal ametiühingutele ja valitsusele pakkumise, mille kohaselt läheb sotsiaalmaksu tasumise kohustus tööandjatelt töötajatele, kelle brutopalk samavõrra kerkib, kirjutab Eesti Päevaleht.

<pilt#MeelisVirkebau.jpg#Kreenholmi Valduse ASi juhataja Meelis Virkebau#188#150#0> ?Sotsiaalmaks võiks olla töövõtja maks. Oma sissetulekutes ei kaotaks inimesed siis midagi,? ütles Eesti Tööandjate Keskliidu (ETK) juhatuse liige Kreenholmi Valduse ASi juhataja Meelis Virkebau. ?Selline muudatus laseb ettevõtjatel paremini kontrollida maksukoormust ja oma tööjõukulusid.?

Virkebau sõnul on idee taga eeskätt soov elimineerida tulevikuohud, sest selgelt on tunnetatav poliitikute surve tööandjate täiendavaks maksustamiseks.

?Meie kogemus on näidanud, et riik püüab aeg-ajalt mingi nipiga läbi suruda ettevõtjate maksukoormuse tõstmist. Asi on lihtsam, kui tegu on tööandja maksuga,? rääkis Virkebau. ?Kui tegu oleks töötaja maksuga, oleks selle tõstmist raskem läbi viia. Valdav osa Eesti inimestest oleks sellele vastu.?

Plaanide teostumise korral tunneksid tema väitel maksupoliitika vastu enam huvi palgasaajad, kes praegu ei taju, kas nende eest makstakse 20, 33 või 43 protsenti maksu.

Sotsiaalmaksualase reformikava kiitis mõne aja eest heaks ETK juhatus eesotsas esimehe Jüri Käoga.

?Sotsiaalmaksu maksmine inimeste poolt suurendaks ühiskondlikku huvi maksude otstarbeka kasutamise kontrollimiseks,? lausus Käo.

ETK tegevdirektori asetäitja Tarmo Kriis ütles, et see on tööandjate selge seisukoht.

?Kavatseme pakkumisega välja tulla ja seda jõuliselt kaitsta,? ütles Kriis. ?Rõhutame, et palgasaaja jaoks ei muutu midagi ? maksumäära võrra tõstame palkasid.?

Tööandjad tahavad alustada läbirääkimisi ametiühingutega ning oma ettepanekuid valitsusele tutvustada. Kriisi sõnul võib üles kerkida küsimus, kas teha kogu sotsiaalmaks töötajate maksuks. ?Üks kompromiss oleks, et pensionikassa osa tasub edasi tööandja, haigekassa oma aga töötaja,? selgitas Kriis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing