5. detsember 2001 kell 22:00

Eksport endiselt miinuses

Kui veel septembris oli suurima ekspordipartneri Soome osa koguekspordis 28,6, siis oktoobris oli see kukkunud 2,5 protsendipunkti võrra. Pisut üle protsendipunktilise languse tegi kuuga läbi ka suuruselt teise sihtriigi, Rootsi, osa ekspordis. Kogueksport oli siiski 12 võrra suurem kui septembris.

Tervikuna oli ekspordimaht aastatagusega võrreldes juba neljandat kuud languses. Samas on ekspordi kahanemine eelmise aasta kuude võrdluses pidevalt vähenenud, näiteks veel augustis oli ekspordimaht üle 17 võrra väiksem möödunud aasta näitajast. Euroopa Liidu osatähtsus oktoobri ekspordis oli 68 ja SRÜ riikide osatähtsus 5.

Kaupade import oli oktoobris septembriga võrreldes 19 võrra suurem, ent oli 2000. a oktoobriga võrreldes 6 väiksem. ELi osatähtsus impordis oli oktoobris 61 (septembris 60) ning SRÜ riikide osatähtsus 11 (septembris 10).

2001. aasta septembriga võrreldes suurenes peaaegu kõikide kaupade sissevedu. Kõige enam suurenes masinate ja seadmete (252 miljoni krooni võrra), transpordivahendite (172 miljoni krooni võrra), keemiatööstuse tooraine ja toodete (99 miljoni krooni võrra), tekstiili ja tekstiiltoodete (82 miljoni krooni võrra) ning mineraalsete toodete (76 miljoni krooni võrra) import.

Oktoobri väliskaubandusbilansi puudujäägiks kujunes 1,7 miljardit krooni, mida on septembri 1,2 miljardi krooniga võrreldes 500 mln krooni võrra rohkem. Eesti väliskaubanduse käive põhikaubandussüsteemi järgi oli 2001. aasta oktoobris esialgsetel andmetel 11,5 miljardit krooni. Käibest andis eksport 4,9 miljardit krooni (43) ja import 6,6 miljardit krooni (57).

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum